Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Británia zvýši výdavky na ozbrojené sily, reaguje tým na Rusko a Čínu

Britský premiér Rishi Sunak 13. marca 2023. Foto: TASR/AP

Zvýšenie výdavkov na zbrojenie je súčasťou zásadnej aktualizácie britskej zahraničnej a obrannej politiky.

Londýn 13. marca (TASR) - Britský premiér Rishi Sunak v pondelok cestou do USA oznámil, že počas budúcich dvoch rokov zvýši výdavky Británie na zbrojenie o päť miliárd libier (5,66 miliardy eur). TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AP.

Zvýšenie výdavkov na zbrojenie je súčasťou zásadnej aktualizácie britskej zahraničnej a obrannej politiky. Sunak povedal, že Spojené kráľovstvo v "dlhodobejšom výhľade" zvýši výdavky na armádu na 2,5 percenta hrubého domáceho produktu (HDP), ale termín neuviedol. Londýn v súčasnosti dáva na ozbrojené sily tesne nad 2 percentá HDP, pričom vedenie armády žiada 3 percentá.

Peniaze sa navyše použijú aj na doplnenie britských zásob munície. Zásoby sa stenčili po dodávkach Ukrajine brániacej sa proti Rusku. Časť financií pôjde aj na ponorky na jadrový pohon v rámci bezpečnostného paktu AUKUS (Británia, USA a Austrália).

Sunak sa v pondelok v kalifornskom San Diegu stretne s americkým prezidentom Joeom Bidenom a austrálskym premiérom Anthonym Albanesem, aby potvrdili ďalší postup v rámci AUKUS. Uzavreli ho v roku 2021, v čase silnejúcich obáv z krokov Číny v Tichomorí.