Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Británia:Ruská armáda takmer určite utrpela na Ukrajine masívne straty

Zničený ruský tank na hlavnej ceste počas ruskej invázie na Ukrajine, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Ruské ozbrojené sily stála ich invázia na Ukrajinu takmer určite tisíce obetí, uviedlo britské ministerstvo obrany.

Londýn 24. marca (TASR) - Podľa odhadov britských tajných služieb utrpeli ruské jednotky počas vojenskej invázie na Ukrajinu masívne straty a čoraz väčšmi sa usilujú hľadať posily, uviedlo vo štvrtok na sociálnej sieti Twitter britské ministerstvo obrany. Informovala o tom agentúra DPA.

"Ruské ozbrojené sily stála ich invázia na Ukrajinu takmer určite tisíce obetí," uviedlo ministerstvo. Z tohto dôvodu sa teraz Moskva zrejme pokúša o nasadenie záložníkov, brancov a žoldnierov súkromných i zahraničných vojenských spoločností, aby tieto "značné straty" kompenzovala, cituje DPA.

Aký vplyv budú mať tieto skupiny na bojovú silu ruskej armády, nie je doposiaľ jasné, uviedol britský rezort obrany s odvolaním sa na poznatky tajných služieb.

Londýn ešte pred začiatkom vojny na Ukrajine začal nezvyčajne otvoreným spôsobom zdieľať informácie získané tajnými službami s verejnosťou, konštatuje DPA. Britská vláda v súčasnosti na dennej báze zverejňuje ich odhady v súvislosti s priebehom ruskej invázie.

Podľa odhadov Severoatlantickej aliancie (NATO) zahynulo na Ukrajine doposiaľ 7000 – 15.000 ruských vojakov. Základom týchto odhadov sú počty uvádzané Ukrajincami, informácie šírené v Rusku i poznatky spravodajských služieb, uviedol podľa DPA v stredu nemenovaný vysokopostavený zdroj Aliancie.