Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Británia:Rusko presunulo časť výsadkových jednotiek na východ Ukrajiny

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ruské výsadkové jednotky sú považované za elitné a tvoria samostatnú zložku ozbrojených síl, píše DPA.

Londýn 24. novembra (TASR) – Ruské sily presunuli značnú časť svojich výsadkových jednotiek na východ Ukrajiny. Nasadené by mohli byť v okolí miest Svatove a Kreminna v Luhanskej oblasti, či do bojov pri meste Bachmut, uviedlo vo štvrtok britské ministerstvo obrany s odvolaním sa na najnovšie poznatky britských tajných služieb. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

V septembri a októbri boli ruskí výsadkári nasadení na obranu pozícií na západnom brehu rieky Dneper v Chersonskej oblasti. Niektoré zo značne oslabených výsadkových jednotiek sa doplnili mobilizovanými záložníkmi, uvádza britské ministerstvo.

Ruské výsadkové jednotky sú považované za elitné a tvoria samostatnú zložku ozbrojených síl, píše DPA. Na začiatku ofenzívy proti Ukrajine pred deviatimi mesiacmi mali spolu s pozemnými jednotkami podľa plánu dobyť ukrajinskú metropolu Kyjev, čo sa však nepodarilo a ich útok bol odrazený.

Britské ministerstvo obrany od začiatku ofenzívy s odvolaním sa na poznatky svojich tajných služieb každodenne zverejňuje informácie o priebehu vojny na Ukrajine. Moskva v tejto súvislosti Londýnu vyčíta cielenú dezinformačnú kampaň.