Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Británia:Rusko vystupňovalo útoky na ukrajinskú civilnú infraštruktúru

Na snímke značne poškodená obytná budova v meste Izium v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny, ktoré ukrajinské sily nedávno oslobodili spod ruskej okupácie v stredu 14. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Britské ministerstvo obrany dodalo, že Rusko tiež pravdepodobne rozšírilo oblasť lokalít, ktoré je pripravené zasiahnuť v snahe priamo oslabiť morálku ukrajinského ľudu a vlády.

Londýn/Washington 18. septembra (TASR) – Rusko v uplynulom týždni zvýšilo počet raketových útokov na civilnú infraštruktúru na Ukrajine. Zasahuje aj miesta, kde tieto údery pravdepodobne nemajú priamy vojenský účinok. Uviedlo to v nedeľu britské ministerstvo obrany, informuje TASR na základe jeho správy zverejnenej na Twitteri.

Vystupňovaním takýchto útokov Rusko podľa britského hodnotenia reagovalo na svoje vojenské neúspechy. Cieľom úderov sa stali okrem iného elektrická sieť alebo priehrada na rieke Inhulec pri meste Kryvyj Rih.

Britské ministerstvo dodalo, že Rusko tiež pravdepodobne rozšírilo oblasť lokalít, ktoré je pripravené zasiahnuť v snahe "priamo oslabiť morálku ukrajinského ľudu a vlády".

Americký inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej správe zo sobotňajšieho večera uviedol, že ruské sily naďalej vykonávajú "nezmyselné ofenzívne operácie" okolo miest Doneck a Bachmut namiesto toho, aby sa zamerali na obranu voči protiofenzívam ukrajinským síl, ktoré stále postupujú.

Ruské pozície na severovýchode Ukrajiny sú podľa ISW celkovo značne zraniteľné, keď tam ruská armáda neposiela väčšie posily. Je možné, že Rusko sa rozhodlo túto oblasť nebrániť. "Uprednostnenie obrany ruských ziskov na juhu Ukrajiny pred udržaním severovýchodu dáva strategický zmysel, pretože Chersonská a Záporožská oblasť (na juhu) sú pre Rusko i Ukrajinu kritickým územím, čo neplatí pre riedko osídlené poľnohospodárske oblasti na severovýchode," konštatoval inštitút v správe na svojom webe.