Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V reštaurácii našli stopy jedu, ktorým otrávili Skripaľa

Policajti hliadkujú neďaleko domu bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa 8. marca 2018 v Salisbury. Foto: TASR/AP

Otca s dcérou našli v bezvedomí na lavičke v meste Salisbury v anglickom grófstve Wiltshire. Obaja sa nachádzajú v kritickom stave v nemocnici.

Londýn 11. marca (TASR) - Britskí vyšetrovatelia našli stopy nervovoparalytickej látky, ktorou 4. marca otrávili bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju, v reštaurácii, kde jedli. Informovala o tom v sobotu spravodajská televízia BBC, ktorej údaje prebrala v nedeľu nemecká agentúra DPA.

Podľa BBC stopy jedu našli v talianskej reštaurácii Zizzi v meste Salisbury na juhu Anglicka, kde 4. marca popoludní Skripaľ s dcérou jedli.

Predpokladá sa, že ďalší zákazníci, ktorí v reštaurácii jedli v rovnakom čase, nie sú v ohrození života, píše sa v správe BBC, ktorá zdroj neuviedla.

Policajti zostávajú na mnohých lokalitách v Salisbury vrátane Skripaľovho domu a cintorína, kde sú pochovaní jeho manželka a syn, uviedla tlačová agentúra Press Association.



Otca s dcérou našli v bezvedomí na lavičke v meste Salisbury v anglickom grófstve Wiltshire. Obaja sa nachádzajú v kritickom stave v nemocnici.

Britská ministerka vnútra Amber Ruddová povedala, že prípad vyšetruje viac ako 250 príslušníkov britských protiteroristických jednotiek.

Skripaľa v roku 2006 v Rusku odsúdili za špionáž pre Britániu a udelili mu trest 13 rokov väzenia - v roku 2010 ho však prepustili v rámci americko-ruskej výmeny špiónov. Po svojom zatknutí v Moskve v decembri 2004 sa Skripaľ priznal, že ho v roku 1995 naverbovali britské špeciálne služby a že im poskytoval informácie o ruských agentoch v Európe, za čo dostal vyše 100.000 dolárov.