Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Britániu opäť zasiahla snehová víchrica, obmedzila dopravu

Stovky áut sú pokryté snehom v anglickom meste Corby 10. marca 2023. Meteorológovia varujú pred silným snežením v niektorých častiach Spojeného kráľovstva. Foto: TASR/AP

Podľa Met Office takéto počasie nie je pre Britániu v marci nezvyčajné.

Londýn 10. marca (TASR) - Britániu v piatok už druhýkrát tento týždeň zasiahla snehová víchrica, pre ktorú boli v niektorých oblastiach zrušené vlakové spoje, zatvorené školy a šoféri uviazli na cestách. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Búrkový systém meteorológovia pomenovali Larissa a priniesol snehovú víchricu na väčšinu územia Spojeného kráľovstva.

Predstaviteľ britskej meteorologickej služby (Met Office) Alex Burkill povedal, že najhoršie je na tom sever Anglicka a sever Walesu. Zaznamenali tam rýchlosť vetra 80 kilometrov za hodinu a napadlo 30 centimetrov snehu.

Niektorí šoféri uviazli v autách na viac ako sedem hodín, keď sa na diaľnici M62 na severe Anglicka zastavila premávka. Neprejazdné boli aj ďalšie cesty v tejto oblasti. Pre popadané stromy bola prerušená vlaková doprava medzi mestami Manchester a Sheffield.

Mrazivý arktický vzduch zasiahol tento týždeň Škótsku vysočinu, kde teploty klesli až na rekordných mínus 16 stupňov Celzia.

Podľa Met Office takéto počasie nie je pre Britániu v marci nezvyčajné. Štatisticky je v Spojenom kráľovstve omnoho pravdepodobnejšie, že sneh napadne v marci ako v decembri.