Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

Briti: Rusko sa bude snažiť nafúknuť hrozbu bieloruských manévrov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Bolo spozorované, že bieloruské pozemné sily sa presúvajú z posádok do terénu, na cvičenie, uviedli Briti vo štvrtok ráno.

Londýn/Kyjev 5. mája (TASR) - Rusko bude pravdepodobne zveličovať hrozbu, ktorú prebiehajúce cvičenie bieloruskej armády znamená pre Ukrajinu, aby donútilo ukrajinské sily rozdeliť sa a zdržiavať sa na severe, napísalo britské ministerstvo obrany vo svojej najnovšej, štvrtkovej správe. Citoval z nej webový portál britskej stanice Sky News.

Ministerstvo prinieslo vo svojej pravidelnej každodennej správe aktuálne špionážne informácie o vojne na Ukrajine, ktoré sa do veľkej miery sústreďujú práve na situáciu v Bielorusku, kde sa v stredu podľa hlásení začalo rozsiahlo vojenské cvičenie.

"Bolo spozorované, že bieloruské pozemné sily sa presúvajú z posádok do terénu, na cvičenie," uviedli Briti vo štvrtok ráno. "Toto je v súlade so sezónnymi pravidlami, keď Bielorusi v mesiaci máj vstupujú do vrcholu svojho zimného výcvikového cyklu," vysvetlili.

Dodali, že Rusko bude "pravdepodobne nafukovať hrozbu, ktorú tieto manévre predstavujú pre Ukrajinu, aby pripútalo ukrajinské sily k severu".