Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Briti: Tisíce novomobilizovaných vojakov na Ukrajine sú zle vyzbrojené

Zničený ruský tank v nedávnych bojoch v slnečnicovom poli v dedine Kamianka, v Charkovskej oblasti 30. októbra 2022, kde nedávno prevzala kontrolu ukrajinská armáda. Foto: TASR/AP

Kremeľ po neúspechoch v bojoch na Ukrajine vyhlásil v septembri čiastočnú mobilizáciu celkovo 300.000 záložníkov.

Londýn 31. októbra (TASR) - Mnoho z "niekoľkých tisícov" novomobilizovaných vojakov, ktorých Rusko v posledných týždňoch nasadilo na frontovú líniu na Ukrajine, je "zle vyzbrojených", tvrdia analytici britskej vojenskej tajnej služby v pondelkovej správe. Informácie priniesla tlačová agentúra DPA.

Kremeľ po neúspechoch v bojoch na Ukrajine vyhlásil v septembri čiastočnú mobilizáciu celkovo 300.000 záložníkov, ale britské ministerstvo obrany v aktuálnej správe tvrdí, že zrejme používajú zbrane ešte z 50. rokov 20. storočia. Zároveň Moskvu ešte trápia "problémy s logistickými systémami".

Britské ministerstvo uviedlo, že Rusko nasadilo od polovice októbra na frontovú líniu "niekoľko tisíc" novo mobilizovaných záložníkov, ktorí majú "zlú výzbroj – verejne prístupné zdroje dokazujú, že im vydali pušky pochádzajúce približne z polovice minulého storočia".

Britská vojenská tajná služba na Twitteri zverejnila: "V septembri boli ruskí dôstojníci znepokojení, lebo niektorí nedávno mobilizovaní záložníci prichádzali na Ukrajinu bez zbraní. Zo záberov z verejne prístupných zdrojov vidieť, že niektoré pušky vydané mobilizovaným záložníkom sú väčšinou typu AKM, teda zbrane, ktoré sa prvýkrát objavili v roku 1959. Mnohé z nich sú po nesprávnom uskladnení pravdepodobne sotva použiteľné. AKM strieľa náboje kalibru 7,62 milimetrov, pričom ruské riadne bojové útvary sú väčšinou vyzbrojené útočnými puškami typu Kalašnikov AK-12 s nábojmi kalibru 5,45 milimetrov."

Tajná služba vysvetlila: "Začlenenie záložníkov medzi zmluvných vojakov a vojnových veteránov na Ukrajine bude znamenať, že ruskí logistici budú musieť doručovať na frontové pozície dva typy streliva do ľahkých zbraní, nie iba jeden."

Dodala: "To znamená ďalšiu komplikáciu pre už aj tak problémové logistické systémy Ruska."