Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Britská a írska vláda odsúdili násilie v Severnom Írsku

Na snímke muž kráča okolo vraku zhoreného autobusu po nočných výtržnostiach neďaleko Shankill Road v západnej časti v severoírskej metropole Belfaste 8. apríla 2021. Foto: TASR/AP

Všetky hlavné politické strany v Severnom Írsku nepokoje kritizujú, nevedia sa však zhodnúť na ich príčinách, píše BBC.

Belfast 8. apríla (TASR) - Britská a írska vláda vo štvrtok odsúdili prejavy násilia v Severnom Írsku, počas ktorých v uplynulých dňoch utrpeli zranenia desiatky osôb. Informovali o tom agentúra AFP a stanica BBC na svojej webovej stránke.

Davy demonštrantov podpálili v stredu v severoírskej metropole Belfast autobus a hádzali do policajtov kamene v poslednom zo série nepokojov, ktorý bol pokračovaním minulotýždňových protestov zorganizovaných takzvanými lojalistami podporujúcimi zotrvanie Severného Írska ako súčasti Spojeného kráľovstva.

Zranenia podľa polície utrpeli ďalší siedmi policajti, čím sa celkový počet príslušníkov polície zranených počas týchto nepokojov zvýšil na 41. Zranení boli aj vodič autobusu a fotograf.

Britský premiér Boris Johnson vyjadril "hlboké znepokojenie" v súvislosti s násilím v Severnom Írsku, najmä "útokmi na príslušníkov Polície Severného Írska (PSNI), ktorí chránia verejnosť a podniky, útokmi na vodiča autobusu a napadnutím novinára". Spôsobom, ako vyriešiť rozpory, je podľa neho dialóg, nie násilie a kriminalita.

Niekoľko dní trvajúce nepokoje slovne odsúdil aj írsky premiér Micheál Martin. Jedinou cestou vpred pri riešení týchto záležitosti sú podľa neho nenásilné a demokratické prostriedky.

"Nastal čas, aby obe vlády a lídri na všetkých stranách spolupracovali s cieľom upokojiť napätie a obnoviť pokoj," uviedol.

Severoírsky parlament (Stormont) na štvrtok zvolal mimoriadne zasadnutie. "Toto nie je protest. Toto je vandalizmus a pokus o vraždu," povedala severoírska premiérka Arlene Fosterová. Tieto činy podľa nej nezodpovedajú unionizmu ani lojalizmu.

Všetky hlavné politické strany v Severnom Írsku nepokoje kritizujú, nevedia sa však zhodnúť na ich príčinách, píše BBC.

Zo vzniku konfliktu vinia frustráciu lojalistov v súvislosti s rozhodnutím nezačať trestné stíhanie voči členom nacionalistickej strany Sinn Féin, ktorí sa minulý rok v lete zúčastnili na pohrebe a údajne tým porušili pandemické opatrenia. Znepokojenie vyvoláva aj časť dohody o brexite týkajúca sa Severného Írska, pripomína BBC.

V Severnom Írsku na základe dohody o brexite medzi Európskou úniou a Britániou platia pravidlá jednotného trhu EÚ. To znamená, že medzi touto krajinou a zvyškom Spojeného kráľovstva boli od vystúpenia Británie zo spoločného trhu 31. decembra obnovené hraničné kontroly.

Protokol o Írsku a Severnom Írsku má zabrániť vzniku tvrdej hranice medzi Severným Írskom, ktoré je súčasťou Spojeného kráľovstva, a Írskou republikou, ktorá je členskou krajinou EÚ. Cieľom je takisto chrániť územnú a ústavnú jednotu Spojeného kráľovstva a podporiť udržanie náležitostí Veľkopiatkovej dohody, ktorá bola podpísaná 10. apríla 1998 a ukončila desaťročia násilia v Severnom Írsku.