Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Britská filmová akadémia odovzdala osem cien

Na snímke maska filmových cien Britskej akadémie filmových a televíznych umení (BAFTA), Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ceremónia sa začala spomienkou na britského princa Philipa, ktorý zomrel v piatok ráno vo veku 99 rokov.

Londýn 11. apríla (TASR) - Britská akadémia filmových a televíznych umení (BAFTA) udelila v sobotu osem cien v prevažne technických kategóriách, pričom dve z nich vyhral film "Ma Rainey's Black Bottom". Odovzdávanie tohtoročných cien bude pokračovať v nedeľu večer, informovala britská verejnoprávna stanica BBC.

Film "Ma Rainey's Black Bottom" o priekopníckej bluesovej speváčke Ma Raineyovej získal cenu za najlepšie kostýmy aj najlepšie masky a účesy.

Cenu za najlepšie vizuálne efekty získal triler Tenet od režiséra Christophera Nolana. Najlepšiu výpravu mal podľa akadémie biografický film Mank v réžii Davida Finchera. Cenu za najlepší zvuk získal snímok Sound of Metal (Zvuk Metalu).

Ceremónia sa začala spomienkou na britského princa Philipa, ktorý zomrel v piatok ráno vo veku 99 rokov. Práve manžel kráľovnej Alžbety II. sa stal v roku 1959 prvým prezidentom BAFTA, pripomína agentúra DPA.

Aj druhý večer tohtoročného odovzdávania cien sa odohrá pre pretrvávajúce protipandemické opatrenia v prevažne virtuálnej forme.