Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Britská hymna zaznela v znení Bože, ochraňuj kráľa

Snímka z modlitieb za zosnulú kráľovnú Alžbetu II. v Katedrále sv. Pavla v Londýne 9. septembra 2022. Britská premiérka Liz Trussová, politici a ďalší účastníci modlitieb za zosnulú kráľovnú Alžbetu II. v piatok verejne zaspievali národnú hymnu v novom znení "God Save The King" (Bože, ochraňuj Kráľa). Foto: TASR - AP

Po 70 rokoch, počas ktorých bola hymna Spojeného kráľovstva venovaná panovníčke, zaznela v Katedrále sv. Pavla v Londýne v znení, ktoré už reflektuje nástup kráľa Karola III., na britský trón.

Londýn 9. septembra (TASR) - Britská premiérka Liz Trussová, politici a ďalší účastníci modlitieb za zosnulú kráľovnú Alžbetu II. v piatok verejne zaspievali národnú hymnu v novom znení "God Save The King" (Bože, ochraňuj Kráľa), informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Po 70 rokoch, počas ktorých bola hymna Spojeného kráľovstva venovaná panovníčke, zaznela v Katedrále sv. Pavla v Londýne v znení, ktoré už reflektuje nástup Alžbetinho najstaršieho syna, kráľa Karola III., na britský trón.

Kráľovná Alžbeta II., ktorá zomrela vo štvrtok 8. septembra v popoludňajších hodinách, bola najdlhšie vládnucim monarchom v dejinách Británie – na tróne bola 70 rokov. Pohreb sa podľa britských médií uskutoční vo Westminsterskom opátstve desať dní po jej smrti.