Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Britská Kolumbia zavádza bezplatnú antikoncepciu

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.SK - Anna Švidroňová

Antikoncepčné metódy, ktoré budú po novom preplácané, zahŕňajú väčšinu hormonálnych tabliet, implantáty, injekcie či vnútromaternicové telieska, ako aj núdzovú antikoncepciu.

Montreal 1. marca (TASR) - Kanadská provincia Britská Kolumbia v utorok oznámila, že od 1. apríla začne zdarma poskytovať antikoncepčné prostriedky na predpis. Ide o prvú provinciu Kanady, ktorá zavádza takýto krok. Ako píše agentúra AFP, deje sa tak v čase, keď susedné Spojené štáty obmedzujú práva žien na interrupciu.

Ministerka financií Britskej Kolumbie Katrine Conroyová zdôraznila, že po predložení predpisu budú môcť všetci obyvatelia, ktorí majú zdravotné poistenie, získať antikoncepciu zdarma.

Antikoncepčné metódy, ktoré budú po novom preplácané, zahŕňajú väčšinu hormonálnych tabliet, implantáty, injekcie či vnútromaternicové telieska, ako aj núdzovú antikoncepciu.

Ako povedala Conroyová, plná kontrola obyvateľov nad vlastnými reprodukčnými právami je pre miestnu vládu prioritou. "Príliš často sa tieto základné práva stávajú terčom útokov," uviedla v provinčnom parlamente. Dodala, že "dni, keď sa náklady (na antikoncepciu) prenášali na ženy a transrodové a nebinárne osoby, sa končia". "Toto je víťazstvo pre zdravie a tiež pre rodovú rovnosť v našej provincii," vyhlásila.

Vláda západokanadskej Britskej Kolumbie odhaduje, že ženy, čo potrebujú antikoncepciu, ktorá mesačne stojí 25 kanadských dolárov (17 eur), by mohli takto počas svojho života ušetriť až do 10.000 kanadských dolárov (zhruba 6900 eur).

AFP pripomína, že medzi krajiny, ktoré čiastočne alebo úplne dotujú antikoncepčné prostriedky, patria Francúzsko, Británia či Nemecko.