Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Je definitívne rozhodnuté. Kráľovná podpísala dohodu o brexite

Na archívnej snímke britská kráľovná Alžbeta II. Foto: TASR/AP

Konečný termín sa presunul na 31. januára 2020 a labouristi súhlasili s návrhom konzervatívcov, aby boli vypísané predčasné parlamentné voľby na prelomenie patovej situácie.

Londýn 23. januára (TASR) - Dohoda britského premiéra Borisa Johnsona o brexite sa oficiálne stala zákonom po tom, ako ju vo štvrtok podpísala kráľovná Alžbeta II. Informovala o tom spravodajská stanica Sky News s odvolaním sa na podpredsedu Dolnej snemovne Nigela Evansa, ktorý s tým oboznámil poslancov.

Tento krok definitívne vydláždil cestu k vystúpeniu Spojeného kráľovstva z Európske únie, ktoré sa uskutoční 31. januára. Dohoda predtým prešla legislatívnym procesom v parlamente. Brusel však ešte stále musí vykonať niekoľko úradných krokov potrebných na formálne potvrdenie tohto medzinárodného dokumentu.

Johnson sa v októbri pokúsil pretlačiť svoju brexitovú dohodu v Dolnej snemovni po tom, ako oklieštil jej najspornejšiu časť týkajúcu sa tzv. írskej poistky. Poslanci sa však ohradili, že nemajú dostatok času na preskúmanie aktualizovaného dokumentu, čo si vynútilo, aby Johnson požiadal Brusel o tretí odklad brexitu so zámerom vyhnúť sa bezdohodovému "rozvodu".

Konečný termín sa presunul na 31. januára 2020 a labouristi súhlasili s návrhom konzervatívcov, aby boli vypísané predčasné parlamentné voľby na prelomenie patovej situácie.

Voľby sa konali 12. decembra a Johnsonovi konzervatívci v nich zaznamenali najlepší výsledok od roku 1987 a do Dolnej snemovne sa vrátili s 80-kreslovou väčšinou. Premiér následne prisľúbil, že "ukončí patovú situáciu" zrealizovaním brexitu.

Po vianočnej prestávke sa poslanci opätovne zišli vo Westminsteri a návrh zákona o brexite poľahky prešiel cez všetky veľké legislatívne prekážky. Poslanci prehlasovali rôzne pokusy Snemovne lordov o zmenu tohto historického dokumentu.