Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Britská kráľovská rodina dorazila na vianočnú bohoslužbu

Britská kráľovná Alžbeta II. (uprostred) dostáva kvety od detí po skončení tradičnej vianočnej omše, 25. decembra 2013 v Sandringhame. Foto: TASR/AP

Britská kráľovská rodina prišla na bohoslužbu bez najmenšieho princa .

Londýn 25. decembra (TASR) - Britská kráľovská rodina na čele s kráľovnou Alžbetou II. sa dnes zúčastnila v hojnom počte na tradičnej vianočnej bohoslužbe, najmenšieho princa však nikde vidieť nebolo.

Kým vlani chýbal princ Harry, ktorý bol v Afganistane a princ William trávil Vianoce so svokrovcami, tento rok sa na kráľovskom zámku Sandrigham v Norfolku zišli až štyri generácie kráľovskej rodiny.

Alžbeta II. v oranžovom kabáte a čiernom kožušinovom klobúku dorazila do kostola sv. Márie Magdalény sprevádzaná tehotnou vnučkou Zarou Phillips, ktorá očakáva svoje prvé dieťa.

Mnohí priaznivci monarchie čakali pred kostolom v nádeji, že uvidia najnovšieho člena rodiny princa Georgea, dorazili však iba jeho rodičia, princ William s manželkou Kate, držiac sa za ruky.

"Prežil som krásne ráno s Georgom a už sa nemôžem dočkať budúceho roka, kedy bude väčší," povedal William čakajúcim po bohoslužbe. Sedemdesiatpäťročná Britka sa rozprávala s Kate. "Povedala mi, že mal krásny deň, ale viac sa zaujímal o baliaci papier ako o darčeky," citovala ju agentúra Associated Press.

Nechýbal ani princ Harry.

Kráľovná dnes vzdala hold rodine a míľnikom uplynulého roka v tradičnom, vopred nahratom vianočnom posolstve, v ktorom vyzvala na rozjímanie.

"Narodenie dieťaťa dáva každému šancu zvažovať budúcnosť s obnovenou radosťou a nádejou," uviedla v nahrávke z Buckinghamského paláca.

Tradíciu vianočných posolstiev k národu založil kráľ Juraj V. rozhlasovým príhovorom v roku 1932. Alžbeta II. dnes spomenula aj úlohu britského Spoločenstva národov a nadchádzajúce Hry Commonwealthu, ktoré budú na budúci rok v Glasgowe.

S vopred nahratým vianočným príhovorom k národu kráľovná vystupuje od roku 1952 v rozhlase a od roku 1957 v televízii. To, čo hovorí, si píše sama a jej vianočný príhovor je preto zriedkavou príležitosťou vypočuť si jej osobné názory, ktoré vopred nekonzultovala s vládou, dodala agentúra Associated Press.