Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Britská ministerka envirorezortu T. Coffeyová odstúpila z funkcie

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

K zmenám došlo aj na mnohých postoch štátnych tajomníkov.

Londýn 13. novembra (TASR) - Zo svojho postu v britskej vláde odstúpila v pondelok aj ministerka životného prostredia Therese Coffeyová. Funkciu po nej preberie doterajší minister zdravotníctva Steve Barclay, ktorého zase nahradí Victoria Atkinsová, doteraz pôsobiaca na ministerstve financií.

K rozsiahlym zmenám na najvyšších postoch v britskom vládom kabinete dochádza po tom, ako britský premiér Rishi Sunak v pondelok odvolal doterajšiu ministerku vnútra Suellu Bravermanovú.

Bravermanovú v úrade nahradí doterajší šéf britskej diplomacie James Cleverly, zatiaľ čo novým ministrom zahraničných vecí bude po jeho odchode z tohto postu expremiér David Cameron.

"Domnievam sa, že nastal správny čas na odstúpenie z vlády," uviedla ministerka životného prostredia Coffeyová v liste Sunakovi, ktorý zverejnila jeho kancelária, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Coffeyová bola v minulosti ministerkou zdravotníctva, viedla aj rezort práce a za Sunakovej predchodkyne v úrade, expermiérky Liz Trussovej, pôsobila aj ako vicepremiérka.

Sunak na jej rezignáciu odpovedal taktiež listom, v ktorom jej poďakoval za "oddanú službu" krajine. "Boli ste v celej vláde hnacím motorom práce zameranej na podporu vidieckeho hospodárstva a prijali ste opatrenia na ochranu výroby domácich potravín," uviedol.

Post po nej preberie Steve Barclay, doterajší minister zdravotníctva. Takáto zmena funkcie pre neho znamená v rámci vlády degradáciu, píše denník The Guardian. Novou šéfkou rezortu zdravotníctva bude Victoria Atkinsová, ktorá dosiaľ zastávala stredne dôležitý post na ministerstve financií. Zmena je tak pre ňu významným povýšením, komentuje The Guardian.

K zmenám došlo aj na mnohých postoch štátnych tajomníkov.

Premiér Sunak čelil tlaku na odvolanie Bravermanovej po tom, čo minulý týždeň nezvyčajne tvrdo kritizovala londýnsku Metropolitnú políciu. Policajti podľa nej ignorovali porušenia zákona zo strany "propalestínskych davov". Ľudí v uliciach vyzývajúcich na prímerie v Pásme Gazy označila za "nenávistných demonštrantov".