Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Britská galéria premenovala Degasov obraz na Ukrajinské tanečnice

Na archívnej snímke Národná galéria v Londýne Foto: TASR/AP

Ruská agresia na Ukrajine nemala dôsledky iba v podobe sankcií uvalených Západom, ale dotkla sa aj oblasti športu, umenia a kultúry.

Londýn 4. apríla (TASR) - Národná galéria v Londýne premenovala obraz francúzskeho maliara Edgara Degasa s názvom Ruské tanečnice na Ukrajinské tanečnice. V pondelkovom vyhlásení uviedla, že zmena názvu tohto impresionistického diela bude "lepšie reflektovať objekt maľby". TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Maľba uhľom a pastelom z konca 19. storočia zobrazuje tri ženy, ktoré tancujú na poli a majú na sebe žlté a modré stužky. Napriek tomu, že tieto farby sú národnými farbami Ukrajiny, dielo bolo dlho známe pod názvom Ruské tanečnice.

"Tieto tanečnice boli s určitosťou Ukrajinky, nie Rusky," uviedla Národná galéria pre denník The Guardian. Dodala, že zmena názvu nebola impulzívna, ale viedli sa o nej debaty už roky. Ruská invázia na Ukrajinu však proces premenovania obrazu len urýchlila.

Ruská agresia na Ukrajine nemala dôsledky iba v podobe sankcií uvalených Západom, ale dotkla sa aj oblasti športu, umenia a kultúry. Ruský prezident Vladimir Putin tieto kroky nazval "diskrimináciou všetkého spojeného s Ruskom".