Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Britská polícia identifikovala páchateľa streľby v meste Plymouth

Policajti zaisťujú dôkazy po streľbe v mestskej časti Keyham v anglickom Plymouthe v piatok 13. augusta 2021. Foto: TASR/AP

Podozrivý, ktorý mal zbrojný preukaz, použil pri útoku brokovnicu. Zatiaľ ale nie je isté, či bol preukaz vydaný na zbraň použitú pri útoku.

Plymouth 13. augusta (TASR) - Páchateľom štvrtkovej streľby v anglickom meste Plymouth, pri ktorej zahynulo šesť osôb vrátane "veľmi malého dievčaťa", ako aj samotného útočníka, je 22-ročný Jake Davison. Na piatkovej tlačovej konferencii to potvrdil šéf polície v grófstvach Devon a Cornwall Shaun Sawyer, informuje stanica Sky News.

Na otázku novinárov o motíve tohto skutku náčelník miestnej polície zopakoval, že vyšetrovatelia "sa nezaoberajú (verziou) terorizmu či napojenia na krajne pravicové zoskupenie".

Podozrivý, ktorý mal zbrojný preukaz, použil pri útoku brokovnicu. Zatiaľ ale nie je isté, či bol preukaz vydaný na zbraň použitú pri útoku.

Muž najprv zastrelil ženu v obytnej zóne vo štvrti Keyham, ktorú podľa polície poznal. Sawyer odmietol potvrdiť, či boli príbuznými. Či poznal i ostatné obete, zatiaľ nie je známe. Po tom, ako usmrtil prvú obeť, sa presunul na ulicu Biddick Drive, kde "okamžite postrelil a zabil veľmi mladé dievča" a jedného z jej mužských príbuzných. Svedkom tohto činu boli viacerí okoloidúci.

Následne na ďalšom mieste činu na tej istej ulici strieľal na dvoch miestnych obyvateľov – muža a ženu –, ktorí utrpeli síce vážne, ale nie život ohrozujúce strelné zranenia. V neďalekom parku útočník zastrelil ďalšieho muža, ktorý zomrel na mieste. Jeho obeťou sa stala i žena, ktorú zasiahol na námestí Henderson Place a ktorá zraneniam podľahla v nemocnici. Nakoniec namieril Davison podľa svedkov zbraň voči sebe.

Policajti zareagovali na početné telefonáty obyvateľov okamžite a na miesto činu prišli do šiestich minút, priblížil Sawyer. Medzi prvou vraždou a úmrtím podozrivého prešlo podľa šéfa polície len niekoľko minút.

Sky News napísala, že podozrivý niekoľko týždňov pred útokom zverejnil na sociálnych sieťach príspevky, v ktorých tvrdil, že je "zbitý životom". Na kanáli YouTube 28. júla uviedol, že nemá "vôľu už nič viac urobiť". Často vo svojich videoklipoch spomínal tzv. incelov, čiže mužov žijúcich v "nedobrovoľnom celibáte". Hoci samého seba takto neidentifikoval, hovoril o "ľuďoch mne podobných, ktorí nemajú nič, len samých seba".

Britský premiér Boris Johnson na Twitteri v reakcii na útok napísal: "Myšlienkami som pri priateľoch a rodinách tých, čo prišli o život, a pri všetkých, ktorých v Plymouthe včera večer zasiahol tento tragický incident." Dodal, že pohotovostným službám ďakuje za ich nasadenie.

Podľa agentúry DPA ide o prvú masovú streľbu v Británii od júna 2010, keď taxikár Derrick Bird v grófstve Cumbria zabil 12 osôb a 11 ďalších zranil.