Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Britská polícia označila vraždu poslanca Amessa za teroristický čin

Fotografia poslanca britskej Konzervatívnej strany Davida Amessa, ktorého pobodali pri stretnutí s voličmi, je vystavená pri oltáti v kostole v meste Leigh-on-Sea, približne 62 kilometrov východne od metropoly Londýn. Foto: TASR/AP

Vyšetrovanie vedú príslušníci špeciálneho protiteroristického útvaru polície.

Londýn 16. októbra (TASR) - Britská polícia v sobotu v skorých ranných hodinách označila vraždu poslanca britskej Konzervatívnej strany Davida Amessa za teroristický čin, informovali o tom agentúry AFP a AP.

"Prvotné vyšetrovanie odhalilo potenciálny motív spojený s islamistickým extrémizmom," uvádza sa vo vyhlásení metropolitnej polície.

Vyšetrovanie vedú príslušníci špeciálneho protiteroristického útvaru polície. “Polícia sa domnieva, že útočník konal sám," dodáva AP.

Amess zomrel v piatok po tom, ako ho viackrát pobodal útočník. K útoku došlo v metodistickom kostole Belfairs v meste Leigh-on-Sea, približne 62 kilometrov východne od metropoly Londýn, krátko po 12.05 h miestneho času (13.05 h SELČ) pri stretnutí s voličmi v jeho volebnom obvode.

Polícia bezprostredne po útoku zadržala 25-ročného muža pre podozrenie z vraždy. Na mieste bol nájdený nôž. Policajti na miesto dorazili do niekoľkých minút a našli Amessa s viacerými zraneniami, ktorým napriek snahe záchranárov napokon podľahol.

Amess (69) bol členom britského parlamentu za obvod Southend West od roku 1997. Poslancom bol od roku 1983. Ako píše AFP, Amess bol dlhoročný zástanca vystúpenia Británie z Európskej únie (brexitu).

Násilie voči britským politikom je ojedinelé. V júni 2016 útočník počas kampane pred referendom o brexite postrelil a následne dobodal poslankyňu Labouristickej strany Jo Coxovú, uviedla AP.