Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Britská polícia zadržala 19 účastníkov protestu proti obmedzeniam

Ľudia s ochrannými rúškami na zabránenie šíreniu nového koronavírusu kráčajú neďaleko budovy britského parlamentu v Londýne 21. apríla 2020, archívne foto. Foto: TASR/AP

Demonštrácia sa konala na prvý víkend po tom, čo britský premiér Boris Johnson oznámil menšie zmienenie obmedzení pohybu v Anglicku.

Londýn 17. mája (TASR) - Londýnska polícia zadržala v sobotu 19 osôb za to, že úmyselne porušili nariadenia sociálneho odstupu počas protestu proti týmto pravidlám. Demonštrácia sa konala na prvý víkend po tom, čo britský premiér Boris Johnson oznámil menšie zmienenie obmedzení pohybu v Anglicku. Informovala o tom agentúra Reuters.

Metropolitná polícia oznámila, že skupina ľudí v areáli Hyde Parku v centre Londýna protestovala proti reakcii britskej vlády na pandémiu ochorenia COVID-19, pričom neuposlúchla opakované výzvy, aby sa rozišla.

Predstaviteľ polície Laurence Taylor označil za sklamanie, že "pomerne malá skupina sa zišla na proteste a jasne porušila pokyny, čím seba aj iných vystavila riziku nákazy". Po nerešpektovaní výziev policajtov bolo 19 osôb zadržaných a ďalším desiatim udelili pokutu.

Premiér Johnson minulú nedeľu oznámil plány na zmiernenie opatrení a ľudia v Anglicku sa teraz môžu v parku stretať s osobami z iných domácností. Musia však naďalej dodržiavať odstup a zhromaždenia veľkých skupín nie sú povolené.

Zmiernení protestujúci boli len menšinou medzi tými, na ktorých policajti v sobotu narazili, uviedol Taylor. "Bolo potešujúce vidieť, že ľudia z veľkej časti dodržiavali nariadenia vlády," dodal s tým, že aj tí, ktorí ich nedodržiavali, ich po upozornení zväčša splnili.