Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Britská rozviedka zrejme potvrdila, že pod továrňou Azot sú ľudia

Na archívnej snímke z 13. mája 2022 príslušníci špeciálnej policajnej jednotky prinášajú vrecia s chlebom pre ľudí ukrývajúcich sa v pivnici v strategicky významnom meste Severodoneck v Luhanskej oblasti počas 79. dňa ruskej invázie na Ukrajinu. Foto: TASR/AP

Podľa britskej tajnej služby sa teraz ruské sily sústredia okolo továrne Azot, zatiaľ čo ukrajinskí bojovníci dokážu prežiť pod zemou.

Londýn/Kyjev 15. júna (TASR) - Britská tajná služba v stredu v pravidelnej správe o situácii na Ukrajine zrejme potvrdila, že v bunkroch pod chemickou továrňou Azot v meste Severodoneck sa okrem ukrajinských vojakov skrývajú i stovky civilistov. TASR o tom informuje na základe správy denníka The Guardian.

"Po vyše mesiaci ťažkých bojov ruské sily v súčasnosti kontrolujú väčšinu Severodonecka," uvádza britská tajná služba v správe o aktuálnej situácii na Ukrajine. Zároveň dodáva, že ruská taktika mestského boja, ktorej základom je požitie delostrelectva, spôsobila v tomto východoukrajinskom meste rozsiahle škody.

"Časti ukrajinských ozbrojených síl sa spolu s niekoľkými stovkami civilistov schovávajú v podzemných bunkroch v chemickej továrni Azot v industriálnej časti mesta," uvádza sa v správe.

Podľa britskej tajnej služby sa teraz ruské sily sústredia okolo továrne Azot, zatiaľ čo ukrajinskí bojovníci dokážu prežiť pod zemou. To znamená, že situácia v Azote zrejme zabráni Rusku, aby tamojšie jednotky presunulo na misiu niekam inam.

Britská tajná služba tiež predpokladá, že je veľmi nepravdepodobné, že by Rusko pri plánovaní invázie na Ukrajine rátalo s takým veľkým odporom alebo pomalým vývojom konfliktu.