Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Britská Snemovňa lordov: „Alžbeta II. bola kráľovnou sveta“

Na snímke vľavo predseda Dolnej snemovne britského parlamentu Lindsay Hoyle podpisuje vyhlásenie o nástupe nového britského kráľa Karola III. v Paláci svätého Jakuba v Londýne 10. septembra 2022. Foto: TASR / AP

Zasadnutie Snemovne lordov otvoril bývalý minister za labouristickú stranu Paul Boateng, ktorý má ghansko-škótsky pôvod.

Londýn 10. septembra (TASR) - Vysokopostavení členovia Snemovne lordov, hornej komory britského parlamentu, v sobotu popoludní zložili vo Westminsterskom paláci prísahu vernosti kráľovi Karolovi III. Pred nimi tak v parlamentnom sídle urobili vysokopostavení členovia Dolnej snemovne, premiérka Liz Trussová a ministri jej vlády. Informoval o tom portál televízie Sky News.

Syn zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II. sa stal panovníkom po jej úmrtí vo štvrtok popoludní 8. septembra.

Medzi prisahajúcimi členmi Snemovne lordov bol arcibiskup z Canterbury Justin Welby, teda najvyšší duchovný predstaviteľ anglikánskej cirkvi, predseda Snemovne lordov John McFall a šéfka opozičných labouristov v hornej snemovni barónka Angela Smithová.

Zasadnutie Snemovne lordov otvoril bývalý minister za labouristickú stranu Paul Boateng, ktorý má ghansko-škótsky pôvod. Povedal: "Bola našou kráľovnou, ale v skutočnosti aj kráľovnou sveta."

Kráľovná počas svojho vládnutia navštívila Ghanu, ktorá patrí do Britského spoločenstva národov (Commonwealthu), dvakrát, a to v roku 1961 a 1999, pripomenul Boateng.

"V roku 1961 som bol malý chlapec. Stál som v prachu na okraji cesty a mával som vlajkou. V roku 1999 som bol jedným z jej ministrov," vyhlásil.

Dodal: "Bola milovaná. Milovaná tu v tejto snemovni, v krajine a vo svete."