Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Britská tajná služba: Rusko na Kryme cvičí bojové delfíny

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ruské námorníctvo v minulosti používalo na rôzne misie v Severnom ľadovom oceáne bieluhy a tulene.

Londýn 23. júna (TASR) – Rusko na anektovanom Krymskom polostrove zrejme cvičí delfíny, ktoré majú napádať nepriateľských vojenských potápačov, uviedla v piatok britská vojenská kontrarozviedka. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Správa britskej vojenskej kontrarozviedky ďalej uvádza, že ruské námorníctvo výrazne posilnilo zabezpečenie námornej základne v Sevastopole, domovského prístavu ruskej Čiernomorskej flotily.

"Naprieč vstupom do prístavu sú natiahnuté aspoň štyri vrstvy sietí a ruchových mikrofónov. Obranu však zrejme počas uplynulých niekoľkých týždňov posilnili zvýšeným počtom trénovaných morských cicavcov. Na obrazových materiáloch vidíme v prístave takmer dvojnásobný počet plávajúcich kotercov pre cicavce, kde sú pravdepodobne umiestnené delfíny," dodáva správa.

Ruské námorníctvo v minulosti používalo na rôzne misie v Severnom ľadovom oceáne bieluhy a tulene.

V roku 2019 sa v Nórsku objavila bieluha s popruhom na pripevnenie kamery, o ktorej sa špekulovalo, že ju ruské námorníctvo používa na prieskum. Minulý mesiac sa táto istá bieluha opäť objavila, tentoraz neďaleko švédskeho pobrežia. Nóri jej dali prezývku Hvaldimir, ide o spojenie nórskeho slova 'hval' (veľryba) a narážky na jej údajný ruský pôvod. Plastové pracky na popruhu totiž prezrádzali, že výstroj pochádza z Petrohradu.

Ruské ministerstvo obrany sa v roku 2016 v rámci snahy o oživenie bývalého sovietskeho programu využívania inteligentných morských zvierat pokúšalo kúpiť päť delfínov. Počas studenej vojny bol ich využívaním známy nielen Sovietsky zväz, ale aj Spojené štáty. Tie neskôr v roku 2003 počas vojenskej operácie Trvalá sloboda nasadili v Bahrajne uškatce na podporu svojich jednotiek, no podľa slov viacerých ruských predstaviteľov možno inteligentné morské živočíchy využiť aj na uloženie náloží na nepriateľské plavidlá alebo nevybuchnuté torpéda či potopené plavidlá.