Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Britská vláda nariadila vyšetriť údajnú islamofóbiu voči poslankyni

Na archívnej snímke Nusrat Ghaniová. Foto: TASR/AP

Ghaniová bola štátnou tajomníčkou na ministerstve dopravy od januára 2018 do februára 2020.

Londýn 24. januára (TASR) - Britský premiér Boris Johnson v pondelok nariadil vyšetriť prípad konzervatívnej poslankyne Nusrat Ghaniovej, ktorá tvrdí, že ju funkcie tajomníčky na ministerstve v roku 2020 zbavili pre jej moslimskú vieru. Informovala o tom agentúra AP.

Bývalá štátna tajomníčka na ministerstve dopravy Ghaniová tvrdí, že v roku 2020 bola preradená na nižšiu pozíciu. Člen Konzervatívnej strany, ktorého úlohou je zabezpečiť stranícku disciplínu v zákonodarnom zbore, jej podľa jej slov povedal, že jej kolegovia sa pre jej islamskú vieru cítia "nepríjemne".

Ghaniová pre nedeľník The Sunday Times uviedla, že v rámci Konzervatívnej strany sa vyskytli obavy v spojitosti s jej oddanosťou k strane, pretože údajne "nevyvíjala dostatočné úsilie na obranu strany voči obvineniam z islamofóbie".

Konzervatívny poslanec Mark Spencer sám seba označil za osobu, ktorý s Ghaniovou o jej viere hovoril. Jej obvinenia však označil za "úplne nepravdivé".

Úrad britského premiéra v pondelok oznámil, že premiér vládnych predstaviteľov požiadal, aby zistili pravdu o tom, čo sa stalo. Premiér Johnson podľa svojich slov k týmto tvrdeniam pristupuje s "veľkou vážnosťou".

Minister zdravotníctva Sajid Javid a minister školstva Nadhim Zahawi Ghaniovú podporili a povedali, že jej tvrdenia je potrebné vyšetriť.

Ghaniová bola štátnou tajomníčkou na ministerstve dopravy od januára 2018 do februára 2020. Vtedajší minister dopravy Chris Grayling jej vymenovanie označil za dôkaz toho, že konzervatívci sú "strana príležitostí". Túto stranu však obviňujú, že sa jej pod vedením Johnsona nedarí zbaviť sa predsudkov voči moslimom. Premiér v roku 2018 ženy, ktoré nosia burku, prirovnal k "listovým schránkam".