Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Britská vláda potvrdila, že 19. júla uvoľní väčšinu reštrikcií

Britský minister zdravotníctva Sajid Javid, archívna snímka. Foto: TASR/AP

V Anglicku sa od nadchádzajúceho týždňa budú môcť otvoriť napríklad i nočné kluby, pričom sa očakáva, že návštevníci sa preukážu negatívnym testom na covid - ten však nie je povinný.

Londýn 12. júla (TASR) - Britská vláda v pondelok potvrdila, že od budúceho pondelka sa v Anglicku zruší väčšina obmedzení zavedených v boji proti pandémii nového koronavírusu. Informovala o tom agentúra AFP.

"Pevne veríme, že nastal čas, aby sa náš národ dostal bližšie k normálnemu životu a 19. júla sa posunieme k ďalšiemu kroku...," povedal v parlamente britský minister zdravotníctva Sajid Javid. Kľúčom k plnému otvoreniu ekonomiky je zaočkovať dostatočný počet ľudí a zaistiť, že Národná zdravotná služba (NHS) sa dokáže vyrovnať s priemerne 30.000 novými prípadmi nákazy za deň.

V Anglicku sa od nadchádzajúceho týždňa budú môcť otvoriť napríklad i nočné kluby, pričom sa očakáva, že návštevníci sa preukážu negatívnym testom na covid - ten však nie je povinný. Vláda takisto počíta s tým, že ľudia budú nosiť rúška vo verejnej doprave a uzavretých priestoroch - tiež však nepôjde o povinnosť.

Vedci však varujú, že zrušenie opatrení, ako napríklad povinné nosenie rúšok či dodržiavanie odstupu môže prispieť k opätovnému rozsiahlemu šíreniu nákazy. Zachované by podľa nich mali zostať i ďalšie pravidlá vrátane práce z domu.

Šéf rezortu zdravotníctva síce pripustil, že v nasledujúcich mesiacoch môže denne pribúdať i 100.000 infikovaných, zdôraznil však, že ak budú zaočkované dve tretiny všetkých dospelých v krajine, spojitosť s počtom hospitalizovaných pacientov a úmrtiami bude "značne oslabená".

"Budeme naďalej ostražití a budeme pozorne sledovať dáta, ako aj dosah dlhého covidu," povedal Javid poslancom. "Na základe údajov, ktoré máme pred sebou, si však nemyslíme, že miera nákazy vyvinie na NHS neudržateľný tlak," uviedol. Dodal, že sa zamerajú aj na sekvenovanie vzoriek covidu s cieľom odhaliť prípadné ďalšie varianty vírusu a v platnosti zostanú i prísne opatrenia na hraniciach.