Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Britská vláda radí lekárom, ktorí pacienti majú pri záchrane prednosť

Sanitka priviezla pacienta do nemocnice St. Thomas v Londýne, v ktorej lieča pacientov s ochorením COVID-19. Foto: TASR/AP

Podľa nových pokynov Zduženia britských lekárov (BMA) budú môcť lekári odpojiť od umelej pľúcnej ventilácie starších pacientov s malou šancou na prežitie.

Londýn 2. apríla (TASR) - Britskí lekári dostali odporíúčanie, o ktorých pacientov sa majú prioritne postarať v prípade, že systém poskytovania zdravotnej starostlivosti bude preťažený podobne ako v Taliansku či Španielsku. Informovala o tom spravodajská televízia CNN.

Podľa nových pokynov Zduženia britských lekárov (BMA) budú môcť lekári odpojiť od umelej pľúcnej ventilácie starších pacientov s malou šancou na prežitie a poskytnúť ju pacientom, ktorých šanca na záchranu je vyššia.

V usmernení sa ďalej uvádza, že tieto opatrenia budú nevyhnutne a nepriamo diskriminovať starších ľudí, ako aj tých, ktorí majú dlhodobé zdravotné problémy, pričom v dôsledku svojich už existujúcich ťažkostí im bude odopretý prístup k liečbe zachraňujúcej život. V dokumente sa tiež píše, že obmedzenie vekovej hranice by bolo nezákonné. Preto budú mať pri zachraňovaní nižšiu prioritu starší pacienti, ktorých pravdepodobnosť úmrtia je veľmi vysoká aj napriek poskytnutiu intenzívnej starostlivosti.

Etický kódex bol pre lekárov aktualizovaný 1. apríla. Vláda Spojeného kráľovstva už predtým varovala, že koronavírusová pandémia môže ochromiť zdravotníctvo, ak obyvatelia nebudú dodržiavať prísne opatrenia týkajúce sa obmedzovania voľného pohybu a sociálnych kontaktov.