Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Britská vláda zabezpečila ďalších 114 miliónov dávok vakcín

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Britský premiér Boris Johnson vyhlásil, že objednané vakcíny "môžu byť ešte upravené", aby boli účinné aj proti novým variantom vírusu.

Londýn 2. decembra (TASR) - Britská vláda si na najbližšie dva roky zabezpečila dodávku ďalších 114 miliónov dávok vakcín proti ochoreniu COVID-19. Informovala o tom na svojej webovej stránke stanica Sky News.

Minister zdravotníctva Sajid Javid spresnil, že objednávka zahŕňa 60 miliónov dávok vakcíny od americkej spoločnosti Moderna a 54 miliónov dávok od konzorcia Pfizer/BioNtech. Spojenému kráľovstvu podľa ministra pomôžu "získať čas" v boji proti novým variantom koronavírusu.

Britský premiér Boris Johnson na Twitteri napísal, že objednané vakcíny "môžu byť ešte upravené", aby boli účinné aj proti novým variantom vírusu.

Počet prípadov nového koronavírusového variantu omikron v Spojenom kráľovstve sa v stredu zvýšil na 32. Deväť nových infekcii pribudlo v Anglicku a jedna v Škótsku, uviedol britský úrad pre zdravotnú bezpečnosť UKHSA.

Britská vláda v pondelok potvrdila, že prístup k dodatočnej tretej dávke vakcíny budú mať všetky dospelé osoby. Je to súčasť očkovacieho programu na zmiernenie možných následkov variantu omikron.

Čas medzi podaním druhej a tretej dávky sa skráti zo šiestich na tri mesiace. Deti vo veku 12–15 rokov budú mať možnosť dostať druhú dávku do troch mesiacov po podaní prvej.

Ľudia s oslabenou imunitou budú mať podľa Javida prístup aj k štvrtej dávke vakcíny.