Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Britská vláda zakázala sociálnu sieť TikTok na vládnych zariadeniach

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Populárnu sociálnu platformu TikTok už zakázali na vládnych zariadeniach i ďalšie krajiny vrátane USA a Kanady.

Londýn 16. marca (TASR) - Britská vláda vo štvrtok oznámila, že z bezpečnostných dôvodov zakazuje používanie aplikácie čínskej sociálnej siete TikTok na vládnych zariadeniach. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Minister pre záležitosti úradu vlády Oliver Dowden obom komorám parlamentu povedal, že zákaz vstupuje do platnosti okamžite a týka sa vládnych mobilov a iných zariadení, ktoré používajú ministri či zamestnanci ministerstiev.

Ide o "preventívne opatrenie" a nevzťahuje sa na súkromné mobily a zariadenia vládnych zamestnancov. "Berúc do úvahy riziko v prípade vládnych zariadení, ktoré môžu obsahovať citlivé informácie, je rozumné a primerané obmedziť používanie určitých aplikácií. Najmä pokiaľ ide o aplikácie, ktoré dokážu pristupovať k veľkému množstvu údajov," povedal Dowden.

Populárnu sociálnu platformu TikTok už zakázali na vládnych zariadeniach i ďalšie krajiny vrátane USA a Kanady. Z bezpečnostných dôvodov sa pre tento krok rozhodla aj Európska komisia (EK), Európsky parlament (EP) i Rada EÚ.

Vyvolali ho obavy, že čínska spoločnosť ByteDance a vlastník TikToku, by mohla Pekingu poskytovať prístup k citlivým údajom používateľov z celého sveta.

Čínska spoločnosť tvrdí, že takéto obavy sú založené na "dezinformáciách". Dodala, že v súčasnosti podniká kroky na zvýšenie ochrany údajov používateľov z Európy.