Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Britská vláda: Zmeny v návšteve kráľa vo Francúzsku sa neplánujú

Král Karol III. Foto: TASR/AP

Karol III. a jeho manželka Kamila majú byť vo Francúzsku od nedele (26. marca) do stredy, potom majú odcestovať do Nemecka.

Londýn 23. marca (TASR) - V štátnej návšteve britského kráľa Karola III. vo Francúzsku nie sú plánované žiadne zmeny napriek sociálnemu chaosu, ktorý tam pretrváva, uviedla vo štvrtok vláda Spojeného kráľovstva. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

"Určite nebudeme Jeho Veličenstvu v tejto veci diktovať, čo má robiť. Rozhodnúť sa musí ono," povedal novinárom britský premiér Rishi Sunak.

Dodal však: "Neviem o žiadnych plánoch na zmenu tohto plánu."

Karol III. a jeho manželka Kamila majú byť vo Francúzsku od nedele (26. marca) do stredy, potom majú odcestovať do Nemecka. Budú to ich prvé štátne návštevy v zahraničí od začiatku Karolovho panovania po smrti kráľovnej Alžbety II. vlani 8. septembra.

Kráľ Karol III. sa pripojí k francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi na spomienkovom obrade pri Víťaznom oblúku v Paríži a zúčastní sa s ním na bankete na zámku vo Versailles. Potom pôjde do mesta Bordeaux na juhozápade Francúzska.

Niektorí francúzski opoziční politici majú pochybnosti, či by sa mala návšteva realizovať, vzhľadom na to, že protimacronovskí protestujúci sa dostávajú do zrážok s poriadkovou políciou. Karola III. čakajú aj ulice plné odpadkov a štrajky v doprave.

"Pozorne sledujeme, ako sa veci vyvíjajú politicky a aj celá bezpečná situácia," povedal pre AFP zdroj na britskom veľvyslanectve v Paríži. "Budeme to robiť až do samotnej návštevy."

Organizátori kráľovskej návštevy na oboch stranách uviedli, že súčasné nepokoje monitorujú a hodnotia.