Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Britská vojnová fregata po prvý raz prepláva cez Taiwanský prieliv

Ilustračná foto. Foto: TASR/AP

Okrem USA a Británie cez prieliv v uplynulých mesiacov preplávali vojnové lode austrálskeho, francúzskeho aj kanadského námorníctva.

Tchaj-pej 27. septembra (TASR) – Britské Kráľovské námorníctvo v pondelok oznámilo, že britská vojnová loď HMS Richmond preplávala počas cesty do Vietnamu cez sporný Taiwanský prieliv. Informovali o tom agentúry Reuters a AFP.

„Po rušnom období spolupráce s partnermi a spojencami vo Východočínskom mori sme teraz na ceste cez Taiwanský prieliv, aby sme navštívili Vietnam," oznámilo plavidlo HMS Richmond prostredníctvom oficiálneho profilu na sociálnej sieti Twitter.

Podľa taiwanských médií išlo o prvú plavbu britského vojnového plavidla cez prieliv, ktorý oddeľuje Taiwan od pevninskej Číny. V roku 2019 týmto úsekom preplávala britská prieskumná loď.

Agentúra Reuters pripomenula, že najnovšia plavba cez Taiwanský prieliv s veľkou pravdepodobnosťou „nahnevá" Čínu, ktorá považuje ostrov Taiwan za svoju odštiepeneckú provinciu, ktorá bude jedného dňa znovuzjednotená s pevninskou časťou krajiny. V oblasti pravidelne operujú americké vojnové lode, na ktoré Čína reaguje ostrými vyhláseniami.

Komunistický režim si 130 kilometrov široký prieliv nárokuje a v oblasti hliadkujú mnohé čínske námorné a pobrežné hliadky. Spojené štáty a ich spojenci však túto morskú úžinu považujú za súčasť medzinárodných vôd, ktoré by mali byť otvorené pre všetky plavidlá. Okrem USA a Británie cez prieliv v uplynulých mesiacov preplávali vojnové lode austrálskeho, francúzskeho aj kanadského námorníctva.