Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Britské lekárske združenie viní vládu z nedbanlivosti počas covidu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vláda v lete zrušila väčšinu protipandemických opatrení, za čo si neskôr vyslúžila kritiku od mnohých odborníkov.

Londýn 21. októbra (TASR) - Združenie britských lekárov (BMA) obvinilo britskú vládu z "úmyselnej nedbanlivosti" pri riešení prebiehajúcej vlny pandémie koronavírusu. Informuje o tom televízna stanica CNN.

Odborníci poukázali na prudký nárast počtu infikovaných a rastúci tlak na nemocnice. Vláda však aj napriek tomu odmietla zaviesť protipandemické opatrenia.

"Vláda vytvorila dojem, že pandémia je za nami a život sa vrátil úplne do normálu," uviedlo BMA. Denný prírastok infikovaných je pritom v Británii trikrát väčší než napríklad vo Francúzsku, Španielsku či Nemecku.

"Mali by sme sa poučiť z minulosti a začať rýchlo konať. Inak budeme neskôr čeliť oveľa prísnejším opatreniam," dodalo združenie.

Minister zdravotníctva Sajid Javid v stredu uviedol, že cez zimu môže pribúdať 100.000 nových nakazených denne.

Podľa BMA rozhodnutie vlády nezaviesť povinné nosenie rúšok či dodržiavanie rozostupov vo vnútorných priestoroch je "úmyselnou nedbanlivosťou". Vláda taktiež vylúčila zavedenie používania covidpasov. Združenie pripomína, že takéto opatrenia sú bežné vo väčšine krajín.

Británia zaznamenala počas tohto týždňa počas dvoch dní takmer 50.000 nových denných prípadov infekcie koronavírusom. Vláda v lete zrušila väčšinu protipandemických opatrení, za čo si neskôr vyslúžila kritiku od mnohých odborníkov.