Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Zahraničie

Britské múzeum žiada verejnosť o pomoc pri pátraní po artefaktoch

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Múzeum v auguste oznámilo, že z jeho zbierok zmizlo asi 2000 artefaktov.

Londýn 26. septembra (TASR) - Britské múzeum v Londýne žiada verejnosť o pomoc pri pátraní po zmiznutých artefaktoch. Fotografie niektorých z nich zverejnili na novej webovej stránke inštitúcie. TASR správu prevzala v utorok z agentúry DPA.

Múzeum v auguste oznámilo, že z jeho zbierok zmizlo asi 2000 artefaktov. Fotografie týchto predmetov vtedy nezverejnilo. V utorok však na novej webovej stránke poskytlo snímky drahokamov a klenotov, ktoré by mohli viesť k nájdeniu chýbajúcich predmetov.

Múzeum tiež potvrdilo, že 60 predmetov už bolo vrátených a ďalších 300 identifikovali a vrátiť by ich mali v blízkom čase.

Medzi fotografiami predmetov z obdobia klasického Grécka a Ríma je rímsky drahokam s vyrytými podobizňami grécko-egyptského boha Serapisa a egyptskej bohyne Eset či kus modrého skla s vyobrazením postavy v helme s dvojitou sekerou, ktorá zabíja štvorhlavého plaza, píše DPA.

Z neskorej bronzovej doby, helenistického a rímskeho obdobia pochádzajú cyperský náhrdelník s levími hlavami a cyperská zlatá náušnica.

V súvislosti s kauzou ukradnutých, zničených alebo poškodených artefaktov odstúpil v auguste riaditeľ Britského múzea Hartwig Fischer i jeho zástupca Jonathan Williams. Fischer priznal, že inštitúcia pod jeho vedením nekonala "tak, ako mala", po upozorneniach, že predmety zmizli.

Predseda správnej rady inštitúcie George Osborne 26. augusta oznámil, že z múzea zmizlo asi 2000 artefaktov. Presný počet sa však nedá určiť, dodal pre stanicu BBC.

Britské múzeum sa nachádza v londýnskom obvode Camden. Založili ho v roku 1753 a patrí medzi turistické lákadlá britského hlavného mesta. Jeho zbierky obsahujú približne osem miliónov predmetov a vystavuje napríklad Rosettskú dosku, vďaka ktorej sa podarilo rozlúštiť egyptské hieroglyfy, a starogrécke mramorové sochy z aténskeho chrámu Parthenón.