Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Britské námorníctvo zadržalo v Ománskom zálive loď so zbraňami z Iránu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Prvotná inšpekcia naznačila, že balíky obsahovali iránske protitankové riadené strely a komponenty balistických rakiet stredného doletu, uviedol britský rezort obrany.

Londýn 2. marca (TASR) - Britské kráľovské námorníctvo vo štvrtkovom vyhlásení uviedlo, že vo februári zadržalo pašerácku loď prevážajúcu iránske zbrane vrátane protitankových riadených striel. K zaisteniu lode došlo v medzinárodných vodách v Ománskom zálive, ktorý sa nachádza medzi Iránom a východným výbežkom Arabského polostrova. TASR prevzala správu z agentúry Reuters.

Loď, ktorá sa pohybovala vysokou rýchlosťou južne od pobrežia Iránu, zaznamenalo v nočných hodinách americké prieskumné lietadlo a sledoval ho aj britský vrtuľník, píše sa vo vyhlásení.

Po tom, ako k podozrivému plavidlu zamierila britská fregata, sa loď pokúsila dostať do iránskych teritoriálnych vôd, no britskej armáde sa ho podarilo zastaviť. Príslušníci britského námorníctva našli pri prehliadke malej lode podozrivé balíky, uviedlo britské ministerstvo obrany.

"Toto zadržanie lode zo strany (fregaty) HMS Lancaster a stála prítomnosť kráľovského námorníctva v oblasti Perzského zálivu podporuje náš záväzok dodržiavať medzinárodné právo a bojovať proti aktivitám, ktoré ohrozujú mier a bezpečnosť na celom svete," povedal britský minister obrany Ben Wallace.

Prvotná inšpekcia naznačila, že balíky obsahovali iránske protitankové riadené strely a komponenty balistických rakiet stredného doletu, uviedol britský rezort obrany. Dodal, že zadržanie plavidla bolo nahlásené Organizácii Spojených národov.

Britské kráľovské námorníctvo dvakrát zhabalo iránske zbrane v medzinárodných vodách aj začiatkom minulého roka.