Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Britské tanky Challenger by mali na Ukrajinu doraziť koncom marca

Britský minister zahraničných vecí Ben Wallace (vľavo) sa rozpráva s britskými vojakmi počas návštevy vojenskej základne v meste Tapa v Estónsku vo štvrtok 19. januára 2023. Foto: TASR - AP

Británia ako prvá v polovici januára prisľúbila, že Ukrajine pošle 14 tankov Challenger 2 a ďalšie delostrelecké vybavenie.

Londýn 26. novembra (TASR) - Británia dúfa, že jej tanky Challenger 2 dorazia na Ukrajinu koncom marca. Výcvik ukrajinských vojakov na ich obsluhu sa začne už budúci týždeň. Oznámil to vo štvrtok štátny tajomník britského ministerstva obrany Alex Chalk, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

"Zámerom je, aby to bolo na konci marca," uviedol Chalk v britskom parlamente. Reagoval tak na otázku, kedy britské tanky dorazia na Ukrajinu.

Ukrajinskí vojaci budú dovtedy vycvičení na používanie tankov a ich údržbu. "Čo sa týka výcviku, som rád, že môžem povedať, že sa očakáva, že sa začne budúci týždeň v pondelok," cituje Chalka televízia Sky News.

Hoci západné krajiny už Ukrajine pomohli dodávkami zbraní vrátane delostreleckých alebo systémov protivzdušnej obrany Patriot, s dodávkou tankov váhali.

Británia ako prvá v polovici januára prisľúbila, že Ukrajine pošle 14 tankov Challenger 2 a ďalšie delostrelecké vybavenie. V stredu potom Nemecko potvrdilo, že Ukrajine dodá 14 tankov Leopard 2 a povolilo ich dodávky pre Ukrajinu aj iným krajinám. K tejto pomoci sa neskôr pripojili Spojené štáty a ohlásili, že Ukrajine pošlú 31 tankov Abrams.

Nemecký minister obrany Boris Pistorius vo štvrtok spresnil, že tanky Leopard 2 na Ukrajinu zrejme dorazia na prelome marca a apríla.