Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Britské ženijné jednotky pomôžu Poľsku na hranici s Bieloruskom

Poľskí policajti a príslušníci pohraničnej stráže hliadkujú pri plote s ostnatým drôtom, zatiaľ čo migranti z Blízkeho východu a iných krajín, ktorí sa pokúšajú prekročiť hranice z Bieloruska do Poľska, sa zhromažďujú na hranici pri bieloruskej dedine Grodno 9. novembra 2021. Foto: TASR/AP

Migračná kríza na hraniciach Bieloruska s Lotyšskom, Litvou a Poľskom sa v pondelok 8. novembra prudko vyostrila.

Varšava 12. novembra (TASR) - Britské ženijné jednotky poskytnú poľským vojakom podporu v snahe posilniť bezpečnosť na hranici s Bieloruskom. Informoval o tom v piatok na Twitteri poľský minister obrany Mariusz Blaszczak, píše agentúra PAP.

Londýn v súčasnosti posudzuje konkrétny rozsah aktivít, ktoré britskí ženisti vykonajú v snahe poskytnúť Varšave podporu v čase migračnej krízy na hraniciach Bieloruska s Poľskom. Podrobnosti o prieskume britských ženistov – a teda aj rozsah podpory, ktorú Poľsku poskytnú – majú byť známe budúci týždeň.

Blaszczak na Twitteri uviedol, že "prieskum sa začal ešte pred začatím podpory britských ženijných jednotiek. Naši vojaci nadviažu spoluprácu pri zabezpečení plota na poľsko-bieloruskej hranici". Ministerstvo obrany pre agentúru PAP uviedlo, že zámerom činnosti britského kontingentu je "prejaviť spojeneckú solidaritu".

Migračná kríza na hraniciach Bieloruska s Lotyšskom, Litvou a Poľskom sa v pondelok 8. novembra prudko vyostrila. Niekoľko tisíc ľudí prišlo z bieloruskej strany k poľským hraniciam a odmietajú opustiť pohraničné pásmo. Niektorí z nich sa pokúsili dostať do Poľska zvalením alebo prestrihnutím plotu z ostnatého drôtu.

Členské štáty EÚ obviňujú Minsk zo zámernej eskalácie krízy a žiadajú uvalenie sankcií. Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko zasa tvrdí, že za túto situáciu si môžu samotné západné krajiny, lebo v dôsledku ich konaniu ľudia utekajú zo svojej vlasti pred vojnou.