Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Britskí expremiéri podporili výzvu na postavenie Putina pred súd

Zľava bývalí britskí premiéri John Major, David Cameron, Theresa Mayová, predseda Dolnej komory britského parlamentu Sir Lindsay Hoyle, britská ministerka vnútra Priti Patelová a britský premiér Boris Johnson, archívne foto. Foto: TASR/AP

Malo by ísť o osobitný tribunál v štýle norimberského procesu, v rámci ktorého súdili po druhej svetovej vojne nacistických predstaviteľov zodpovedných za vojnové zločiny.

Londýn 19. marca (TASR) - Bývalí britskí premiéri Gordon Brown a John Major podporili výzvu, aby bol šéf Kremľa Vladimir Putin postavený pred medzinárodný tribunál za vojenskú agresiu voči Ukrajine. Malo by ísť o osobitný tribunál v štýle norimberského procesu, v rámci ktorého súdili po druhej svetovej vojne nacistických predstaviteľov zodpovedných za vojnové zločiny. TASR správu prevzala v sobotu z tlačových agentúr PA Media a DPA.

Podľa iniciátorov výzvy by mali byť pred nový "norimberský tribunál" postavení okrem samotného Putina aj ďalší predstavitelia jeho režimu zodpovední za inváziu na Ukrajinu a zločiny spáchané počas nej.

Internetovú petíciu, ktorej cieľom je do konca marca zozbierať dva milióny podpisov, podporilo už približne 740.000 ľudí z celého sveta.

Pod návrh výzvy sa podpísalo už viac než 140 signatárov, medzi ktorými sú medzinárodne známi právnici, akademici či politici.

V zozname signatárov figurujú okrem britských expremiérov Gordona Browna a Johna Majora aj šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba, renomovaný profesor medzinárodného práva Philippe Sands, bývalý predseda Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) Nicolas Bratza či jeden z prokurátorov pôvodného norimberského tribunálu Benjamin Ferencz.

Gordon Brown svoj podpis pod iniciatívou na postavenie Putina pred nový "norimberský" tribunál komentoval slovami: "V Norimbergu sme postavili pred spravodlivosť nacistických vojnových zločincov. Teraz, po ôsmich desaťročiach je našou povinnosťou pričiniť sa o to, aby prišiel deň zúčtovania aj pre Putina".

"Vyzývam každého, aby túto petíciu podpísal," uviedol Gordon Brown, ktorý bol predsedom britskej vlády v rokoch 2007-2010.