Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Britskí ministri sa po prvý raz stretnú s novým kráľom Karolom III.

Britský kráľ Charles III, v Škótsku v piatok 9. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Predsedníčka britskej vlády Trussová, ktorú kráľovná Alžbeta II. vymenovala do funkcie v utorok - len dva dni pred svojou smrťou -, absolvovala prvú audienciu u kráľa v piatok.

Londýn 10. septembra (TASR) - Členovia britskej vlády premiérky Liz Trussovej sa v sobotu po prvý raz stretnú s novým kráľom Karolom III. TASR informuje na základe správy stanice Sky News.

Niektorí z ministrov sú medzi členmi rady pre nástupníctvo trónu, ktorá sa schádza v sobotu o 10.00 h miestneho času (11.00 h SELČ) v Paláci svätého Jakuba v Londýne, aby oficiálne vyhlásila Karola III. za nového monarchu Británie. Neskôr sa presunú do Buckinghamského paláca na audienciu u panovníka.

Predsedníčka britskej vlády Trussová, ktorú kráľovná Alžbeta II. vymenovala do funkcie v utorok - len dva dni pred svojou smrťou -, absolvovala prvú audienciu u kráľa v piatok. Stala sa vôbec prvou osobou, ktorú Karol III. osobne prijal po svojom nástupe na trón.

Ešte pred ich stretnutím vzdala v Dolnej Snemovni hold kráľovnej. Prejavy úcty poslancov v oboch komorách britského parlamentu budú pokračovať aj počas soboty. Vysokopostavení poslanci britského parlamentu takisto zložia prísahu vernosti novému kráľovi.