Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Britskí ochranári protestovali proti vysokorýchlostnej železnici

Britskí ochranári protestujú proti výstavbe vysokorýchlostnej železnice v parku Euston Square Gardens v Londýne. Foto: TASR/AP

Cieľom protestnej akcie je zachrániť stromy v parku Euston Square Gardens v centre Londýna, ktorému kvôli projektu hrozí zánik.

Londýn 27. januára (TASR) - Environmentálni aktivisti tvrdia, že pod parkom v Londýne vykopali sieť tunelov s cieľom prekaziť projekt výstavby vysokorýchlostnej železnice. Informovala o tom v stredu agentúra DPA.

Cieľom protestnej akcie je zachrániť stromy v parku Euston Square Gardens v centre Londýna, ktorému kvôli projektu hrozí zánik. Podľa ochranárov má na mieste vzniknúť dočasné stanovište taxíkov a neskôr má byť pozemok predaný developerom.

V rámci projektu s označením High Speed 2 (HS2) majú byť vybudované vysokorýchlostné železničné trate, ktoré spoja Londýn s Birminghamom, Manchesterom a Leedsom. V procese výstavby je zatiaľ prvá fáza projektu.

Sieť tunelov s dĺžkou viac ako 30 metrov v parku svojpomocne vykopali členovia ochranárskej skupiny s názvom HS2 Rebellion (Vzbura proti HS2), ktorým pomáhali aj odporcovia projektu z radov miestnych obyvateľov. Na výkopoch pracovali 24 hodín denne.

Aktivisti si na miestne zriadili provizórny tábor, v ktorom chceli zotrvať až do splnenia svojich požiadaviek. Úrady za asistencie polície ich odtiaľ začali násilne odvádzať, na čo sa niektorí z nich uchýlili na stromy.