Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Britskú mutáciu nového koronavírusu potvrdili v Maďarsku u 1305 osôb

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Medzi pacientmi v nemocniciach je mnoho mladých ľudí, ktorých stav sa náhle zhoršil.

Budapešť 8. marca (TASR) - Britskú mutáciu nového druhu koronavírusu potvrdili v Maďarsku doposiaľ v prípade 1305 osôb, päť ľudí bolo nakazených juhoafrickou a 13 českou mutáciou, povedala v pondelok v Budapešti šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) Cecília Müllerová.

Podľa spravodajského servera hvg.hu je rast počtu aktuálne nakazených v súčasnosti nevídaný, pričom mnohí infikovaní musia byť hospitalizovaní. Medzi pacientmi v nemocniciach je mnoho mladých ľudí, ktorých stav sa náhle zhoršil. Príčinou je podľa Müllerovej britská mutácia koronavírusu. Väčšinu ochorení COVID-19 v Maďarsku už spôsobuje práve tento variant.

Za posledný deň potvrdili v Maďarsku nákazu novým druhom koronavírusu 2696 ľuďom a v súvislosti s ochorením COVID-19 pribudlo v tomto čase 115 úmrtí. Počet hospitalizovaných stúpol na 7924, pričom 806 pacientov je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

Doterajšou bilanciou koronavírusovej pandémie v Maďarsku je 468.713 infikovaných a 15.988 obetí na životoch. Aktuálne je nakazených 115.981 osôb.

Do pondelkového poludnia bolo v Maďarsku proti covidu zaočkovaných už vyše milióna ľudí a 307.929 osôb dostalo už aj druhú dávku vakcíny. Šéfka ÁNTSZ podotkla, že Maďarsko je v rámci Európskej únie na druhom mieste v prepočte na počet obyvateľov.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)