Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Britskú vládu opúšťa Dominic Raab a ďalší Sunakovi spojenci

Dominic Raab, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Lord Gavin Barwell vyjadril pre Sky News obavy, že Trussová do nového kabinetu vymenuje iba svojich spojencov, a nie tých najlepších odborníkov, čo taktiež neprospeje jednote v strane.

Londýn 6. septembra (TASR) - Britskú vládu opúšťa vicepremiér a minister spravodlivosti Dominic Raab, minister zdravotníctva Steve Barclay aj minister dopravy Grant Shapps. Všetci traja podporovali v straníckom hlasovaní o post lídra Konzervatívnej strany Rishiho Sunaka, ktorého napokon porazila Liz Trussová. Informuje o tom TASR podľa správ televízie Sky News.

Trussová, ktorá v utorok dostala poverenie zostaviť vládu od kráľovnej Alžbety II. v jej škótskom sídle Balmoral a neskôr vystúpila so svojím prvým premiérskym prejavom pred úradom na Downing Street 10, sa v týchto chvíľach podľa Sky News nachádza vo svojej parlamentnej kancelárii, kde premiéri zvyknú odvolávať členov vlády. Nových členov vlády podľa obyčaje vymenovávajú v úrade na Downing Street.

Lord Gavin Barwell, ktorý pôsobil ako vedúci kancelárie bývalej premiérky Theresy Mayovej, vyjadril pre Sky News obavy, že Trussová do nového kabinetu vymenuje iba svojich spojencov, a nie tých najlepších odborníkov, čo taktiež neprospeje jednote v strane.