Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Britský kráľ Karol III. otvoril centrum pre ukrajinských utečencov

Britský kráľ Karol III. a prvá dáma Ukrajiny Olena Zelenská navštívili ukrajinskú gréckokatolícku Katedrálu Svätej rodiny 30. novembra 2022 v Londýne. Britský kráľ Karol III. otvoril v stredu v Londýne prijímacie centrum pre ukrajinských utečencov, ktoré si následne prezrel spoločne s prvou dámou Ukrajiny Olenou Zelenskou. Foto: TASR/AP

Kráľovi a ukrajinskej prvej dáme predviedli niektoré zo služieb, ktoré toto zariadenie ponúka, ako napríklad klub konverzácie v angličtine, kurz arteterapie a klub pre matky s batoľatami.

Londýn 30. novembra (TASR) - Britský kráľ Karol III. otvoril v stredu v Londýne prijímacie centrum pre ukrajinských utečencov, ktoré si následne prezrel spoločne s prvou dámou Ukrajiny Olenou Zelenskou. Informuje o tom spravodajská stanica Sky News.

Centrum sa nachádza pri ukrajinskej gréckokatolíckej Katedrále Svätej rodiny v Londýne, ktorú zmienená dvojica taktiež navštívila. Kráľovi a ukrajinskej prvej dáme v rámci prehliadky prijímacieho centra predviedli niektoré zo služieb, ktoré toto zariadenie ponúka, ako napríklad klub konverzácie v angličtine, kurz arteterapie a klub pre matky s batoľatami.

Karol zaželal prítomným po ukrajinsky veselé Vianoce. Zároveň dostal špeciálny darček. Biskup Kenneth Nowakowski mu odovzdal zarámovanú fotografiu, ktorá zachytáva britského panovníka pri tom, ako v roku 1981 tancuje so skupinou ukrajinských folkloristov tradičný ukrajinský tanec hopak. Karol na dar reagoval so smiechom.

Fotografia bola "vyhotovená, keď ste v (anglickom meste) Derby navštívili ukrajinskú komunitu," povedal Nowakowski. "Musím povedať, že toto je jedna z našich najcennejších fotografií, ktorú máme v celej ukrajinskej diaspóre, a bol by som rád, keby ste ju mali," dodal.