Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Britský kráľ Karol III. pricestoval na návštevu Francúzska

Na snímke zľava britský kráľ Karol III., jeho manželka Kamila a francúzska premiérka Elisabeth Borneová počas privítania na letisku Orly južne od Paríža v stredu 20. septembra 2023. Foto: TASR/AP

Lietadlo s kráľovským párom pristálo na letisku Paríž-Orly, kde ho privítala francúzska premiérka Elisabeth Borneová.

Paríž 20. septembra (TASR) - Britský kráľ Karol III. a jeho manželka kráľovná Kamila v stredu pricestovali na štátnu návštevu Francúzska. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Lietadlo s kráľovským párom pristálo na letisku Paríž-Orly, kde ho privítala francúzska premiérka Elisabeth Borneová.

Karol III. sa s Kamilou následne pripoja k francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi na spomienkovom obrade pri Víťaznom oblúku v Paríži a neskôr zamieria do Elyzejského paláca.

Parížska ulica Champs-Élysées (Elyzejské polia) je vyzdobená francúzskymi a britskými vlajkami 20. septembra 2023 v Paríži.
Foto: TASR/AP


Večer sa kráľovský pár zúčastní na bankete na zámku vo Versailles. Medzi hosťami budú anglicko–francúzska herečka a speváčka Charlotte Gainsbourgová, dcéra Sergea Gainsbourga a Jane Birkinovej, britský herec Hugh Grant či bývalý francúzsky futbalový tréner Arsne Wenger, ktorý viac než 20 rokov pôsobil v Arsenale Londýn.

Karol III. s Kamilou mali návštevu Francúzska pôvodne naplánovanú na marec, napokon ju však zrušili pre násilné protesty proti dôchodkovej reforme, ktoré v tom čase vypukli vo viacerých francúzskych mestách.

Karol III. namiesto toho navštívil len Nemecko. Bola to jeho prvá zahraničná cesta v role britského monarchu. Kráľom sa stal vlani v septembri automaticky po smrti svojej matky Alžbety II., ktorá vládla od roku 1952. Korunovačnú slávnosť mal však až tohto roku v máji.