Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Britský minister obrany: Ukrajina potrebuje novú úroveň pomoci

Na archívnej snímke britský minister obrany Ben Wallace. Foto: TASR/AP

Počas príhovoru v Dolnej snemovni britského parlamentu Wallace oznámil, že Británia Ukrajine pošle 14 tankov Challenger-2 a 30 samohybných húfnic AS90.

Londýn 17. januára (TASR) - Britský minister obrany Ben Wallace upozornil, že Ukrajina potrebuje "novú úroveň pomoci", aby zo svojho územia vytlačila ruskú armádu. Vyjadril sa tak v pondelok po tom, čo Británia oznámila, že ako prvá západná krajina dodá Ukrajine bojové tanky. TASR o tom informuje podľa správ televízií Sky News a CNN.

Počas príhovoru v Dolnej snemovni britského parlamentu Wallace oznámil, že Británia Ukrajine pošle 14 tankov Challenger-2 a 30 samohybných húfnic AS90. "Budeme prvou krajinou, ktorá poskytne hlavné západné bojové tanky," vyhlásil šéf britského rezortu obrany.

"(Ruský) prezident Putin nemôže vyhrať. Je si však istý, že môže pokračovať... kým nebudú jeho jednotky vytlačené zo svojich obranných pozícií a vyhnané z krajiny," povedal Wallace. Zároveň dodal, že Ukrajina na vyhnanie ruských vojakov však potrebuje novú úroveň pomoci.

"Dnešný balík pomoci pomôže urýchliť ukončenie Putinovej okupácie a všetkej jej brutality," uviedol Wallace. Zároveň dodal, že po výmene veliteľa ruskej vojenskej operácie na Ukrajine je možné očakávať obnovenie ruskej ofenzívy, pri ktorej sa nebude hľadieť na straty na ľudských životoch.