Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Britský minister obrany Ben Wallace podal demisiu

Na archívnej snímke Ben Wallace. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Päťdesiattriročný Ben Wallace už v júli avizoval, že v rámci nadchádzajúcej rekonštrukcie vlády odíde zo svojej funkcie, keďže jeho volebný obvod v severnom Anglicku nedávno zanikol.

Londýn 31. augusta (TASR) - Britský minister obrany Ben Wallace vo štvrtok podal demisiu. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na úrad britského premiéra.

Premiér Rishi Sunak by mal oznámiť meno nového ministra obrany ešte v priebehu štvrtka. Podľa informácií stanice Sky News sa ním zrejme stane doterajší minister pre energetickú bezpečnosť Grant Shapps.

Päťdesiattriročný Wallace už v júli avizoval, že v rámci nadchádzajúcej rekonštrukcie vlády odíde zo svojej funkcie, keďže jeho volebný obvod v severnom Anglicku nedávno zanikol. Očakáva sa, že k zmenám v kabinete príde na jeseň, pripomína Sky News.

Sunak odstupujúceho ministra obrany ocenil za jeho "obetavosť a odbornosť", ktorú preukázal vo funkcii, pričom vyzdvihol najmä jeho nasadenie pri podpore Ukrajiny vo vojne s Ruskom.

Británia v lete navrhovala Wallacea na post generálneho tajomníka NATO, avšak túto nomináciu nepodporili Spojené štáty a napokon zostal na čele Aliancie na ďalší rok Jens Stoltenberg.

Wallace je v britskom parlamente 18 rokov a bol zároveň najdlhšie pôsobiacim konzervatívnym ministrom obrany od čias Winstona Churchilla.