Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Britský minister rezignoval pre nevysvetlené urážky policajta

Britský minister Andrew Mitchell Foto: TASR/AP

Funkcia, ktorej sa politik Andrew Mitchell vzdal , sa v britskom politickom systéme označuje ako Chief Whip.

Londýn 19. októbra (TASR) - Britský minister Andrew Mitchell rezignoval dnes na svoju funkciu po tom, ako nedokázal presvedčivo vyvrátiť obvinenia, že vynadal policajtom a počas hádky pred úradom premiéra Davida Camerona na Downing Street v Londýne označil ich za "plebs".

Funkcia, ktorej sa 56-ročný politik vzdal, sa v britskom politickom systéme označuje ako Chief Whip. Je to člen vládnucej strany, v tomto prípade Konzervatívnej strany, zodpovedný za koordináciu práce vládnych poslancov.

Vulgárneho prejavu voči mužom zákona, ktorý Mitchell napriek rezignácii nepripustil, sa mal dopustiť v septembri, keď ho pri odchode z Downing Street policajt vyzval, aby zosadol z bicykla.

"Za uplynulé dva dni som si uvedomil, že čokoľvek sa stalo, či dobré či zlé, nebudem už schopný plniť svoje povinnosti tak, ako by sme si obaja želali," napísal Mitchell v rezignačnom liste adresovanom predsedovi vlády.

Podľa agentúry Reuters sa Cameronovi nie celkom darí zbaviť mediálnej nálepky, že on a vysokopostavení členovia jeho strany pochádzajú z privilegovanej vrstvy príliš vzdialenej bežnému voličovi. Obvinenia voči Mitchellovi sa v tomto svetle pre stranu ukázali ako veľmi škodlivé.