Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Británia označila americké nálety za primeranú odpoveď

Britský minister zahraničných vecí Dominic Raab, archívna foto. Foto: TASR/AP

V stredu večer zasiahlo koaličnú vojenskú základňu pri irackom meste Tádží ležiacom severne od Bagdadu 18 rakiet.

Londýn 13. marca (TASR) - Britský minister zahraničných vecí Dominic Raab označil v piatok americké letecké útoky na proiránske šiitské milície v Iraku za "primeranú" odpoveď na smrť dvoch Američanov a jedného Brita. Informovala o tom agentúra AFP.

"Britské jednotky sú v Iraku, aby spoločne s koaličnými partnermi pomohli krajine postaviť sa teroristom. Ktokoľvek im chce ublížiť, sa musí pripraviť na razantnú odpoveď," vyhlásil Raab.

Spojené štáty uskutočnili nálety na objekty proiránskych milícií vo štvrtok večer.

Americké ministerstvo obrany vo vyhlásení uviedlo, že cieľom "precízneho defenzívneho úderu" bolo päť skladov zbraní proiránskych milícií Katáib Hizballáh.

Šéf Pentagónu Mark Esper v tejto súvislosti na Twitteri napísal, že USA nebudú tolerovať útoky na Američanov, ich záujmy a ich spojencov podporované Iránom.

V stredu večer zasiahlo koaličnú vojenskú základňu pri irackom meste Tádží ležiacom severne od Bagdadu 18 rakiet. O život prišli dvaja Američania a jeden Brit pôsobiaci v koalícii pod vedením USA, ktorá irackým silám pomáha v boji proti džihádistom. Zranenia utrpelo ďalších 14 osôb vrátane Američanov, Britov a Poliakov.


Pri amerických náletoch zomreli šiesti ľudia vrátane civilistu


Americké letecké útoky na objekty proiránskych šiitskych milícií v noci zo štvrtka na piatok si vyžiadali životy najmenej jedného civilistu a piatich príslušníkov irackých ozbrojených síl. S odvolaním sa na vyhlásenie irackej armády o tom informovala agentúra AFP.

Pri amerických náletoch zomreli traja irackí vojaci, dvaja policajti a jeden civilný zamestnanec - kuchár. Ďalší jedenásti príslušníci ozbrojených síl boli zranení, uvádza vyhlásenie irackej armády.

Mŕtvym civilistom je kuchár, ktorý pracoval na nedokončenom letisku blízko posvätného mesta Karbalá. Jeho smrť potvrdil pre AFP hovorca letiska.

"Päť rakiet zasiahlo administratívnu budovu na letisku. Očakávame, že bezpečnostné zložky prídu na miesto úderu a začnú vyšetrovanie," povedal.

Spojené štáty uskutočnili nálety na objekty proiránskych milícií v odpovedi na útok na koaličnú vojenskú základňu pri irackom meste Tádží ležiacom severne od Bagdadu, ktorú v stredu večer zasiahlo 18 rakiet. O život prišli dvaja Američania a jeden Brit pôsobiaci v koalícii pod vedením USA, ktorá irackým silám pomáha v boji proti džihádistom. Zranenia utrpelo ďalších 14 osôb vrátane Američanov, Britov a Poliakov.

Irán v odpovedi na útok Američanov varoval, že by sa mali vyvarovať "nebezpečných akcií".

"Spojené štáty nemôžu viniť iných za dôsledky ich nelegálnej prítomnosti v Iraku a za reakciu národa (Iračanov) na vraždy irackých veliteľov a bojovníkov," povedal hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Abbás Músaví.