Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Britský minister zdravotníctva: Ruská invázia na Ukrajinu sa už začala

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Z toho, čo sme už dnes videli a zistili, je jasné, že Rusi a prezident (Vladimir) Putin sa rozhodli napadnúť suverenitu Ukrajiny a jej územnú celistvosť, povedal Javid.

Londýn 22. februára (TASR) - Ruská invázia na Ukrajinu sa už začala, takže Británia uvalí na Rusko sankcie. V rozhovore pre spravodajskú stanicu Sky New to v utorok uviedol britský minister zdravotníctva Sajid Javid.

Podľa Javida sa Európania "prebúdzajú do veľmi temného dňa", keďže tanky a obrnené vozidlá videli v noci pri Donecku v separatistickej oblasti na východne Ukrajiny.

"Z toho, čo sme už dnes videli a zistili, je jasné, že Rusi a prezident (Vladimir) Putin sa rozhodli napadnúť suverenitu Ukrajiny a jej územnú celistvosť... vyslal tanky a jednotky," povedal Javid.

"Takže si myslím, že z toho môžete vyvodiť záver, že invázia na Ukrajinu sa začala,"
uviedol Javid s tým, že Británia uvalí cielené sankcie na "jednotlivcov, spoločnosti a podniky s prepojením na ruský režim".

Britský premiér Boris Johnson v utorok vedie zasadnutie vládneho bezpečnostného tímu Cobra venované najnovšiemu vývoju na Ukrajine. Po jeho skončení by mal Johnson oznámiť sankcie proti Rusku za to, že uznalo dve separatistické oblasti na východe Ukrajiny za nezávislé štáty. Vládny tím Cobra sa stretáva v krízových situáciách.

Britský premiér Boris Johnson, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


Zasadnutie sa bude konať po tom, čo britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová oznámila, že Spojené kráľovstvo ohlási v utorok nové sankcie proti Rusku, lebo "porušilo medzinárodné právo a zaútočilo na nezávislosť a územnú celistvosť Ukrajiny".

Svedok agentúry Reuters na východe Ukrajiny oznámil, že v utorok nadránom videl kolóny vojenských vozidiel vrátane tankov na okraji Donecka. Na tankoch nebolo viditeľné žiadne označenie, ale objavili sa niekoľko hodín po tom, čo Putin podpísal zmluvy s oboma separatistickými oblasťami.