Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Británia prehodnotí pravidlá týkajúce sa nosenia detí na zasadania

Britská poslankyňa Stella Creasyová nesie svojho trojmesačného syna Pipa počas zasadnutia parlamentu v Londýne v utorok 23. novembra 2021. Foto: TASR/AP

Opozičná poslankyňa Creasyová dostala upozornenie po tom, ako počas utorkového prejavu v parlamente držala na rukách svojho trojmesačného syna.

Londýn 24. novembra (TASR) - Poslankyňa britského parlamentu Stella Creasyová vyzvala v stredu na reformu po tom, ako jej kolega v zákonodarnom zbore vyčítal, že si na zasadanie priniesla svoje spiace batoľa. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Creasyová (44), opozičná poslankyňa, ktorá sa zasadzuje za to, aby bola poslancom umožnená materská dovolenka, dostala upozornenie po tom, ako počas utorkového prejavu v parlamente držala na rukách svojho trojmesačného syna.

Labouristická poslankyňa za londýnsky volebný obvod Walthamstow na sociálnej sieti Twitter zverejnila e-mail od nemenovaného predstaviteľa Dolnej snemovne, ktorý jej odkázal: "Nemali by ste sedieť v rokovacej sále v spoločnosti dieťaťa."

Creasyová a ďalší poslanci toto rozhodnutie spochybnili s tým, že je v rozpore s predchádzajúcimi smernicami o danej praxi.

Ďalšia labouristická poslankyňa Alex Daviesová-Jonesová uviedla, že v roku 2019, keď dojčila, ju predseda parlamentu Lindsay Hoyle uistil, že bude môcť kŕmiť svoje dieťa v historickej sále parlamentu Westminster Hall, ktorá sa využíva na niektoré zasadnutia poslancov.

Prvou poslankyňou britského parlamentu, ktorá k takejto praxi pristúpila, bola v roku 2018 údajne líderka liberálnych demokratov Jo Swinsonová. Poslankyňa pravidelne nosieva svojho malého syna na zasadania parlamentu. Predtým na schôdze zákonodarného zboru nosievala aj svoju dcéru.

"Pre Stellu mám veľké pochopenie. Musíme si uvedomiť, že žijeme v 21. storočí," uviedol britský minister spravodlivosti Dominic Raab s tým, že je na parlamentných orgánoch, aby v tejto záležitosti "vypracovali správnu rovnováhu".

Britská vláda vo februári oznámila, že zavedie šesťmesačnú platenú materskú dovolenku pre ministrov, ale nie pre poslancov.