Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Boris Johnson bude rokovať s tromi vrcholnými predstaviteľmi EÚ

Na snímke britský premiér Boris Johnson, archívne foto. Foto: TASR/AP

Rozhovory o pobrexitovej obchodnej dohode medzi EÚ a Britániou od februára dostatočne nepokročili.

Brusel 11. júna (TASR) – Britský premiér Boris Johnson, predseda Európskej rady Charles Michel a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová budú 15. júna rokovať s cieľom oživiť pozastavené rozhovory o budúcich obchodných vzťahoch medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom po brexite. Píše o tom vo štvrtok agentúra Reuters.

"Po telefonáte s Borisom Johnsonom sa predseda Európskej rady (Charles Michel) dohodol usporiadať rokovanie prostredníctvom videokonferencie na vysokej úrovni s (Ursulou) von der Leyenovou a (predsedom Európskeho parlamentu) Davidom Sassolim v pondelok 15. júna popoludní," napísal Michelov hovorca na Twitteri.

Rozhovory o pobrexitovej obchodnej dohode medzi EÚ a Britániou od februára dostatočne nepokročili. Británia vystúpila z EÚ na konci januára 2020 a momentálne sa do konca roka nachádza v prechodnej fáze, počas ktorej je naďalej súčasťou vnútorného trhu EÚ, ako aj colnej únie. Prechodné obdobie je možné predĺžiť o dva roky - rozhodovať sa o tom bude na summite v júni.