Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Britský premiér Sunak daroval Zelenskému nábojnicu z čestnej salvy

Britský premiér Rishi Sunak hovorí na tlačovej konferencii s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenskyjom vo vojenskom zariadení v Lulworth, Dorset, Anglicko, v stredu 8. februára 2023. Foto: TASR/AP

Sunakova manželka Akshata Murthyová darovala ukrajinskej prvej dáme Olene šatku s motívom slnečníc.

Londýn 8. februára (TASR) - Britský premiér Rishi Sunak daroval v stredu ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému - počas jeho návštevy Londýna - nezvyčajný dar: použitú nábojnicu, ktorá bola vystrelená v rámci čestnej salvy za zosnulú panovníčku Alžbetu II. Informuje o tom agentúra PA Media s odvolaním sa na vyhlásenie Downing Street.

"Ako všetci viete, po smrti kráľovnej prezident Zelenskyj vzdal hold jej nezištnej službe vlastnému národu a povedal, že (Alžbeta II.) navždy zostane zapísaná v dejinách ľudstva," povedal Sunakov hovorca novinárom.

Alžbeta II. zomrela 8. septembra vo veku 96 rokov vo svojom letnom sídle Balmoral v Škótsku.

Zelenskyj a Sunak sa v stredu spoločne naraňajkovali v byte predsedu britskej vlády.

Sunakova manželka Akshata Murthyová darovala ukrajinskej prvej dáme Olene šatku s motívom slnečníc, ktorú vyrába britská spoločnosť Aspinal v rámci kampane na podporu Kyjeva. Výnos z predaja je určený pre ukrajinskú neziskovú organizáciu Centrum pre perspektívy žien.

Zelenskyj v stredu vystúpil v britskom parlamente. Predsedovi Dolnej snemovne Lindsaymu Hoyleovi odovzdal helmu vojenského pilota s nápisom: "Máme slobodu, dajte nám krídla, aby sme ju chránili."

Britániu a západných spojencov vyzval, aby Kyjevu dodali bojové stíhačky. Pripomenul že počas poslednej návštevy parlamentu pred dvoma rokmi v čase mieru "ďakoval za anglický čaj", avšak teraz by bol vďačný za "silné anglické lietadlá".