Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Britský premiér Sunak pôjde na summit OSN o klíme v Egypte

Na archívnej snímke britský premiér Rishi Sunak. Foto: TASR/AP

Sunak pôvodne oznámil, že pre naliehavé vnútropolitické povinnosti sa na klimatickom summite v Egypte nezúčastní.

Londýn 2. novembra (TASR) - Nový britský premiér Rishi Sunak v stredu oznámil, že sa zúčastní na konferencii OSN o zmene klímy (COP27) v Egypte. Zmenil tak svoje pôvodné rozhodnutie, že tam nepôjde pre "naliehavé domáce povinnosti". Informoval o tom portál britskej televízie Sky News a tlačová agentúra AFP.

Klimatický summit COP27 sa uskutoční 6.-18. novembra v egyptskom meste Šarm aš-Šajch.

"Ak nebudeme konať v oblasti klimatických zmien, nebude ani dlhodobá prosperita. Ak nebudeme investovať do obnoviteľných zdrojov energií, nebude ani energia," napísal Sunak na Twitteri.

"Práve preto sa zúčastním na konferencii COP27: prinesiem tam posolstvo z Glasgowa o budovaní bezpečnej a udržateľnej budúcnosti," dodal Sunak. Klimatický summit OSN (COP26) v škótskom Glasgowe sa vlani v polovici novembra skončil prijatím paktu o obmedzení nebezpečného zvyšovanie teploty na planéte.

Sunak pôvodne oznámil, že pre naliehavé vnútropolitické povinnosti sa na klimatickom summite v Egypte nezúčastní. Premiéra za to ostro kritizovali a labouristický predstaviteľ Keir Starmer ho obvinil, že zlyhal ako líder. Britská pobočka organizácie Greenpeace vyhlásila, že Sunak neberie zmenu klímy "dostatočne vážne".

Tlak na Sunaka zosilnel po tom, ako expremiér Boris Johnson, pre Sky News potvrdil, že sa na summite v Egypte zúčastní.

Klimatický summit COP27 sa uskutoční v meste Šarm aš-Šajch, ktoré sa nachádza na Sinajskom polostrove pri pobreží Červeného mora. Pôjde o 27. klimatickú konferenciu OSN. Jej cieľom bude podporiť celosvetové úsilie spomaliť klimatickú krízu, ktorá vedie k zintenzívneniu prírodných katastrof - od lesných požiarov až po silné búrky.